Sådan foregår onlinepsykologi

Til samtale med psykologen i konsultationen eller til e-mail-udveksling med psykologen hjemme ved skrivebordet? Læs her om fordele og begrænsninger ved onlinepsykologi.

Uanset hvor i verden du er, kan du få hjælp med onlinepsykologi.

Psykologklinik på nettet

Er onlinepsykologi en fordel, eller giver samtalen via mail begrænsninger? Samvirke har spurgt psykolog Kit Jensen, der har skrevet bogen Fra offline til online om onlinepsykologi, og som både har en fysisk klinik og en klinik på nettet.

Hvem fungerer onlinepsykologi for?

"Onlinepsykologi kan være velegnet for klienter med stress, lettere depressioner og angstlidelser, mennesker, der har svært med relationer til andre, og mennesker, der står ved et vejkryds i livet. En onelinepsykolog er ingen god hjælp for mennesker i store kriser eller mennesker med alvorlige psykiske lidelser. Samtaler på nettet vil aldrig kunne erstatte traditionelle samtaler."

Hvilke klienter har især glæde af at konsultere psykologen via en computer?

"Klienter kan være på rejse i udlandet, bevægelseshæmmede eller have meget store sommerfugle i maven. Det kræver mod at søge hjælp, og mange skammer sig over, at de ikke mestrer deres liv. Klienter med social fobi kan have svært ved bare at tage bussen eller ved mødet med andre i psykologens venteværelse. Der findes også klienter med stor skam- og skyldfølelse, som har svært ved at møde psykologen ansigt til ansigt. Psykiatrifonden oplyser, at hver 6. dansker kæmper med psykiske problemer uden at tage kontakt med det traditionelle sundhedssystem."

Hvordan foregår konsultationen?

"Den foregår både via e-mail og på chatroom. E-mail-konsultationer giver den største mulighed for refleksion og fordybelse og har den fordel, at klienten selv vælger tidspunkterne, hvor han eller hun vil skrive til psykologen. Jeg besvarer mails inden for 3 arbejdsdage, og klienten har hver gang mulighed for at evaluere svaret, så klienten og jeg sikrer os, at vi er på samme spor. Fordelen ved e-mail og chat er, at samtalen kan læses igen og igen, og at psykologen kan korrigere sine svar, hvis der er noget, hun eller han har misforstået. Psykologen bliver mere undrende, forsigtig og empatisk i dialogen end i den traditionelle samtale ansigt til ansigt."

Ved du, hvordan dine klienter ser ud?

"Nej, jeg kan sagtens passere en klient på gaden uden at vide, at han eller hun er klient hos mig. Man får et billede inde i hovedet, ligesom hvis man læser en roman og forestiller sig hovedpersonen, og her er det vigtigt at huske, at forestillingen ikke nødvendigvis passer til virkeligheden. Som behandler ved jeg, at jeg skal være særlig opmærksom på mine tolkninger og sikre mig, at de stemmer overens med klientens egne oplevelser."

Kan psykologen undvære patientens kropssprog og mimik?

"Traditionelt betyder kropssprog og mimik meget i mødet med et andet menneske. Men ligesom der findes synlige holdepunkter, der fortæller noget om det menneske, man sidder over for, kan man også finde holdepunkter i en skreven tekst. Det er muligt at give terapi uden at kunne se sin patient. Freud kunne for eksempel ikke se sine patienter, når han sad i sin stol og patienten lå på en briks. Ord betød mere for ham end kropssprog."

Er behandlingen billigere, når den er online?

"Forskning viser, at klienter, der møder deres psykolog på nettet, ikke har brug for så mange timer som i traditionelle samtaler ansigt til ansigt. Klienter fortæller deres historie mere åbent og ærligt, og dermed kan klienten komme hurtigere til sagens kerne."

Se, hvad vi ellers skriver om: #behandling, #computer og #angst