Sådan er du en god gæst, hvis du er kræsen

Er du kræsen, skal du fortælle det til værten og værtinden i god tid inden festen. Det er dårlig etikette, hvis du ikke fortæller om din kræsenhed.

Ved mindre selskaber bør du altid fortælle værten og værtinden, hvis du er kræsen. Det er nemlig pinligt, hvis der ikke er noget mad, gæsterne kan lide.

Du skal selv sige til

Det er helt almindelig at være kræsen. Det mener Sanne Udsen, der er forfatter, foredragsholder og ekspert i etikette.

»Kræsenhed er som udgangspunkt fint. Det er jo et billede på, at man tilhører et civiliseret samfund, når man ikke spiser hvad som helst.«

Hjemme ved kødgryderne kan man styre udenom de ting, man ikke kan lide, men problemerne opstår, hvis man er kræsen og bliver inviteret til et selskab. For skal man sige, at der er visse madvarer, man ikke kan lide? Ja, siger Sanne Udsen:

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Når man takker ja, så sig, hvad du ikke kan lide

»Hvis man er gæst, skal man sige til værterne, hvad man ikke kan lide, når man takker ja til invitationen. Man sætter værtinden i en pinlig situation, hvis der ikke er mad på bordet, man bryder sig om.«

Gæster bør derfor altid fortælle, hvis der er fødevarer blandt de helt almindelige, som mejeriprodukter, kaffe, fisk, skaldyr, grøntsager og kød, som de under ingen omstændigheder kan lide.

»Gæsterne behøver selvfølgelig ikke at sige til værtinden, hvis de ikke kan lide insekter. Det er jo indlysende. Og som værtinde skal man ikke servere for mærkelige ting, hvis man ikke kender selskabet godt,« siger Sanne Udsen.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Sådan må du ikke være kræsen

Er du på slankekur eller helt har droppet forskellige madretter, skal værterne som udgangspunkt ikke tage særligt hensyn til dig, mener Sanne Udsen:

»Det ene år er det protein, folk vil undgå – men næste år er det måske kød, mælk eller noget tredje. Som gæst skal man ikke påtvinge andre sine nye vaner. Eneste undtagelser er, hvis man står værterne nært og har et helt åbenlyst behov for at smide nogle kilo.«

Tag eventuelt mad med selv

I den situation anbefaler Sanne Udsen, at man selv kontakter værterne for at høre, hvad der er på menuen. Passer det ikke ind i en kur, kan man bede om tilladelse til at tage mad med selv. Men kun hvis maden er så vigtig, at et nej vil betyde et afbud til festen, påpeger Sanne Udsen.

Opfør dig ordentligt til middagen

Bliver du bordherre eller borddame til en person, der er kræsen, er det absolut forbudt at kommentere på, hvad vedkommende spiser eller drikker. Derudover har Sanne Udsen følgende gode råd til de kræsne:

  • Spis lidt hjemmefra. Er du kræsen, kan du med tage toppen af sulten hjemme inden middagen.
  • Bliver
    maden serveret portionsanrettet er det ikke god etikette at lade maden
    gå urørt ud. Skær lidt i maden, rod i den, prøvesmag eventuelt.
  • Selvom du har kendt værterne i mange år, kan du eventuelt minde dem om, at der er visse fødevarer, du ikke kan lide.

Læs mere om