Sådan dyrker du karse

Dyrk karse, så du slipper for frøkapslerne. Skab din egen minihave i vinduet og få knæhøj karse til at gro i haven.
grøn karse

Stryg med kanten af et stykke køkkenrulle hen over karsen, og fjern de sidste frøkapsler

Karse er hurtigt klar til saksen

Karse er verdens mest taknemmelige afgrøde. Så frøene i vat, og så har du på under en uge små planter et par centimeter høje med to grønne kimblade, som er klar til saksen og til at blive grønt drys på æggemaden eller sommersalaten. 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Prøv karse som drys på varme retter

Karse ser ikke ud af meget, men har en imponerende sennepsagtig og pebret smag, der kan pifte meget andet end æggemadder op. Karse smager godt til yoghurt, røget ost og røget fisk og som drys på salater og avocado. Du kan også drysse karse over varme retter, men noget af smagen går tabt ved opvarmning.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Flyt karsen ud i haven og se den gro i knæhøjde

Hvis du er klar til at lege videre med karsen, kan du skåne et par af de små planter for saksen og flytte dem over i en potte med muld. Karsen vokser, og hvis du har en have, du kan plante den ud i, ender du med knæhøj karse med kraftige blade og kraftig smag. Når planterne blomstrer minder de om de kendte gule rapsplanter, bortset fra at blomsterne på karse er hvide.

Karse uden frøkapsler 1-2-3

Når du dyrker karse, kan det være irriterende med de små brune frøkapsler, der vokser op på toppen af karsen. Dem kan du undgå, hvis du følger fremgangsmåden, vi har modtaget fra Sven Erik Albrechtsen, Stege:

  1. Læg frøene i blød i så meget vand, at de danner en ”grød” efter 3-4 timer (frøene svulmer op).
  2. ”Smør” dem derefter ud på fugtigt vat, og lad dem stå i vindueskarmen med et klart låg over, til karsen er i optimal størrelse. Den boks med låg, man køber færdig karse i, er fortrinlig og kan bruges igen og igen. Ved at bruge en boks er det kun nødvendigt at vande få gange, så længe låget er på.
  3. Ved denne metode følger kun ganske få frøkapsler med op, og de kan fjernes ved at stryge hen over den færdige karse med kanten af et stykke køkkenrulle.

 

Læs mere om