Sådan brygges øl

Hvad betyder urt, når man koger øl, hvad er mæskning og hvad er malt. Se her en kort forklaring på stadierne i ølbrygning.

Når vi "mæsker" os i noget har det i virkeligheden med ølbrygning at gøre Læs hvordan herunder.

Maltning

Kornet suger en masse vand og spirer og danner så enzymer. Enzymerne skal senere lave kernens stivelse om til maltose, som gæret skal leve af for at danne alkohol. Spiringen stoppes igen ved at blæse kornet igennem. Kornet ristes og får smag af karamel. Spirerne renses af, men enzymerne er stadig i kornet. De bliver aktive i samme øjeblik, det maltede korn kommer i forbindelse med vand. Maltning varer i syv døgn.

Mæskning

Malten knuses og tilsættes 65 grader varmt vand, og enzymerne bliver aktive og danner maltens stivelse om til maltsukker. Brygget hedder i dette stadium mæsken, og det dufter af maltbolcher og smager sødt. Mæskning varer i halvanden time.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Urten koges

Mæsken sies, den faste del af skallerne fra malten frasorteres og bruges til foder. Den flydende del, der hedder urten, koges med humle i en time, hvor humlen afgiver bitterstoffer, og smagen afbalanceres. 

Gæring

Urten afkøles, inden gæren tilsættes i gæringstanke. Gærcellerne omdanner maltosen til alkohol og kulsyre. Der bruges undergæring eller overgæring. Undergæring foregår ved 10-16 grader, overgæring foregår ved 18-25 grader. Gæringen varer fem - otte dage. Efter gæring tages gæret fra. Øllet lagres i op til flere måneder, før det tappes.

Læs mere om