Sådan bruger du gryderne: Rustfrit stål, støbejern, kobber og aluminium

En gryde er ikke bare en gryde. Rustfrit stål er godt at koge kartofler, ris og pasta i. Kødet steger bedst i støbejern, og aluminium eller kobber er godt til sovsen.

Rustfrit stål

Velegnet til kogning af kartofler, pasta, ris og grøntsager i vand. Sådan bliver masser af mad tilberedt hver dag, så stålgryder er gode at have. Men koger du sauce i en gryde af rustfrit stål, vil saucen muligvis brænde en brun ring i bunden af gryden, fordi varmen ikke fordeler sig op ad siderne.

Plusser ved rustfrit stål: Holder til dagligt brug, er let at håndtere, nemt at holde rent og tåler opvaskemaskine. Billigt.

Minusser: Er langsomt at varme op, fordeler ikke varmen jævnt. Tip: Mange stålgryder eller stålpander har et lag af aluminium, så de låner noget af aluminiums evne til at fordele varmen.

Kobber

Godt til sautering af grøntsager, smeltning af chokolade, saucer, der ikke må koge. Kobber slår aluminium, støbejern og rustfrit stål som varmeleder. Varmen fordeles jævnt i hele gryden.

Plusser: Reagerer hurtigt på, at du skruer op eller ned. Fordeler varmen op ad kasserollens sider, så maden ikke så nemt brænder på.

Minusser: Kobber er tungt. Får mørke pletter. Tåler ikke opvaskemaskine. Kobbergryder belagt med tin skal bruges forsigtigt. Tin bliver skørt ved opvarmning og smelter ved 230 grader. Som hovedregel virker kobber ikke sammen med induktion, men nogle mærkevarefirmaer reklamerer med nye kobbergryder, der kan bruges til induktion. Tip: Kan renses med 1 spsk. citronsyre hældt i halvanden liter kogende vand og et skvæt opvaskemiddel på børsten.

Aluminium

God til gryderetter, havregrød, saucer, hurtig opvarmning af mad. Den bedste varmeleder efter kobber og bedre end både støbejern og rustfrit stål.

Plusser: fordeler varmen jævnt op ad siderne, god når mælken ikke må brænde på. Nem at løfte. Billig.

Minusser: Ikke til bladgrøntsager, bær og frugt, da aluminium går i forbindelse med syre. Misfarves i opvaskemaskinen. Gryden er blødere end stål og bliver nemt bulet. Brug ikke stålpiskeris, der slår stykker af aluminium, som misfarver maden. Aluminium virker ikke sammen med induktion. Tip: Nogle gryder af aluminium har en inderside af rustfrit stål, så de ikke reagerer på syren fra mad.

Støbejern

Godt til bøffer, gryderetter og simremad, der skal stå længe på komfuret. Støbejernsgryder er gode at stege skært kød i, også når grøntsager og væske fyldes på, og suppen koger ind. En bedre varmeleder end stål, men ikke så god som kobber og aluminium.

Plusser: Kan tåle høje temperaturer til bøfferne. Holder godt på varmen, så der kan slukkes under panden eller gryden, mens retten steger færdig på eftervarmen.

Minusser: Tungt at håndtere. Tåler ikke maskinopvask. Skal tørre helt tør efter hver vask for at undgå rust. Smøres med olke med jævne mellemrum. Er dyrt. Tip: Kan bruges til mad over åben ild.