Sådan bliver du bedre til at lytte

Kommunikation handler om at tale og lytte, men især det sidste kan være svært. Det er en skam, for der er store gevinster ved at lytte til andre mennesker. Læs psykolog og cand.psych.aut. Marie Aagaard Larsen bud på, hvordan du kan blive bedre til at lytte.

Når du er god til at lytte, vil du kunne undgå mange misforståelser, der kan føre til konflikter. Du vil også opnå større forståelse, nærhed og forbundethed til menneskene i dit liv.

Øv dig

At lytte er en aktiv beslutning, du skal tage, og det kræver øvelser ikke at lade sig forstyrre af omgivelserne eller af tanker, der pludselig dukker op. 

Psykolog Marie Aagaard Larsen peger på 5 punkter, det er værd at øve sig på.

  • Vær veloplagt. Du skal være frisk og ikke stresset for at kunne fokusere på det menneske, du vil lytte til. 
  • Fjern alle forstyrrende elementer. Sæt mobilen på lydløs og sluk radio og tv. Selv om der er skruet helt ned for fjernsynet, kan billederne forstyrre. 
  • Hold øjenkontakt. Det er vigtigt, at du holder øjenkontakt med personen og ikke lader dig friste til at kigge på overskriften i avisen eller ud ad vinduet. 
  • Lyt aktivt. Lad personen tale ud uden at afbryde.
  • Signaler at du lytter. Vis at du er nærværende med et åbent og imødekommende kropssprog. Giv et lille nik i ny og næ eller en anerkendende lyd, der opmuntrer personen til at fortsætte. 

På den måde skaber du en god stemning for den, der fortæller og giver personen mulighed for at tale sig frem til eventuelle løsning. 

Du skal lytte – ikke løse

Du lytter ikke for at skulle løse personens problemer. Du lytter, for at personen selv kan finde den bedste løsning på sit problem. 

»Det kræver noget at lytte til andre mennesker, men husk, at vi sjældent siger noget, der ikke er vigtigt. Derfor kan det altid betale sig at lytte til, hvad dine omgivelser fortæller dig,« siger Marie Aagaard Larsen. 

Du bliver belønnet for indsatsen 

Når du er god til at lytte, vil du kunne undgå mange misforståelser, der kan føre til konflikter. Du vil også opnå større forståelse, nærhed og forbundethed til menneskene i dit liv. 

Har du givet dig tid til at lytte til et andet menneske øger du også sandsynligheden for, at vedkommende vil lytte til dig, næste gang du har noget på hjerte.

Se, hvad vi ellers skriver om: #psykologi