Sådan bliver du bedre til at holde dig

Det kan være en prøvelse at være på ferie i en storby og gå og holde sig, mens man forgæves kigger efter et offentligt toilet. Offentlig transport kan være en anden svær øvelse, hvis man ikke kan komme til at tisse undervejs. Samvirke har spurgt overlæge Martin Rudnicki, Odense Universitetshospital, hvad man kan gøre for at undgå tissepanik.

Husk at tøm blæren ordentligt. Martin Rudnicki fra Odense Universitetshospital giver dig gode råd, der forebygger hyppig vandladning.

Kan jeg forebygge tissetrang på uheldige tidspunkter ved at få tisset af, hver gang jeg er i nærheden af et toilet?

Nej, det er ikke en god idé at tisse lidt og ofte for at forebygge. Hvis man har observeret, at man meget ofte har tissetrang, skal man tale med sin læge om det og eventuelt udfylde et vandladningsskema. Her skriver man ned, hvor meget og hvor ofte man drikker i løbet af en dag, og også hvor meget og hvor ofte man tisser. I mange tilfælde vil forklaringen på mange toiletbesøg findes allerede her. Det kan være en åbenbaring. Nogle opdager måske, at de drikker 4 liter om dagen og kan afhjælpe problemerne alene ved at skære væskemængden ned til 1 ½ liter. Det forklarer overlæge Martin Rudnicki fra Odense Universitetshospital.

Har man problemer med at holde sig, kan det skyldes, at bækkenbundsmusklerne er blevet slappe, og man kan få henvisning til en fysioterapeut og begynde en bækkenbundstræning, som gradvis vil hjælpe på vandladningsproblemerne. I særlige tilfælde, hvor man for eksempel ikke kan holde sig de to timer, man skal sidde i en biograf, kan man tale med sin læge om muligheden for medicin mod inkontinens. 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Skal jeg holde igen med at drikke, før jeg går ud ad døren?

Ja.  Det kan være en god idé at holde igen med væske, umiddelbart inden man går ud ad døren. Det gælder også væske fra appelsiner eller anden saftig frugt, som mange glemmer at regne med i væskeindtaget. Spis en banan i stedet for en saftig frugt, så øger du ikke væskeindtaget.  Man skal holde igen på sit væskeindtag, men på den anden side ikke komme i væskeunderskud. Cirka 1 ½ liter væske om dagen er en passende mængde.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Skal jeg undgå vanddrivende drikke?

Ja. Specielt inden sengetid kan det være en god idé at huske, at for eksempel cola eller andre drikke, der er sødet med kunstigt sødemiddel er vanddrivende ligesom øl, kaffe og te er vanddrivende. Drikker man cola, te, kaffe eller øl kort før sengetid, er det ikke så mærkeligt, at man er nødt til at stå op et par gange i løbet af natten for at tisse.

Hvordan tømmer jeg bedst blæren, når jeg tisser?

De fleste tømmer blæren helt af sig selv. Nogle har problemer med at tømme blæren helt, og et symptom på dette kan være tilbagevendende blærebetændelse. Du kan sikre dig, at du har tømt blæren helt,  ved triple-voiding, som betyder, at man sætter sig og tisser tre gange lige efter hinanden og rejser sig op ind imellem. Både mænd og kvinder kan bruge metoden.  

Læs mere om