Sådan bliver din julemad økologisk, uden at det bliver dyrere

Når det kommer til at spise økologisk og samtidig holde udgifterne til økologisk mad i skak, er der ifølge Birte Brorson, som er ekspert i økologisk omlægning, tre knapper, man kan skrue på. Hun fortæller her Samvirke, hvilke det er.

Med lidt omtanke og et par gode fif kan du holde økonomisk økologisk jul.

Få lidt hjælp til at mindske madspild

Her kan du hente For Resten-app til Android eller til iPhone. Appen giver gode ideer til at undgå madspild.

Du kan også få gode råd til at mindske madspild i julen med denne guide fra Madspild.

Undgå madspild

“Det første, man skal tænke på, når man vil omlægge sine måltider til at være økologiske, er madspild. Man skal simpelthen lade være med at købe mere ind, end der bliver spist. Lige netop i juledagene er der et enormt madspild, så det er vigtigt at tænke over, hvordan man kan bruge sine rester,” forklarer Birte Brorson.

I den forbindelse er smartphone-app’en For Resten, som er udviklet af Forbrugerstyrelsen, et godt redskab. Den giver gode råd til, hvordan man kan bruge sine rester.

Brug mindre kød

Noget andet, man kan skrue på, er mængden af kød. Økologisk kød er dyrere, men man spiser mindre kød ved for eksempel at starte middagen med risengrød og desuden give mindre plads til kød på tallerkenen ved at servere mere af det klassiske juletilbehør – hvide og brune kartofler, svesker, æbler med gelé, appelsinsalat med nødder, masser af surt, den klassiske rødkål – som alt sammen fås økologisk.

Ifølge Birte Brorson svinder økologisk flæskesteg og and meget mindre ved tilberedningen end konventionelt kød. På den måde nærmer kiloprisen på de to kødtyper sig hinanden, når kødet er tilberedt. Vel at mærke, hvis man tilbereder det korrekt.

“Lad være med at overstege dit kød, for så svinder det for meget. Vær omhyggelig, når du steger dit kød, og brug et stegetermometer, så du hele tiden har tjek på temperaturen i kødet,” siger Birte Brorson.

Få kødet til at række længere

Det er også en god idé at prøve at supplere kødet op med lidt flere grøntsager, så man ikke går sulten fra bordet, fordi der ikke har været nok kød.

“Det er selvfølgelig lidt svært, når det kommer til julebordets kødmængder. At spise økologisk handler lidt om gynger og karruseller rent økonomisk. På julebordet er der bare flest kødkarruseller og ikke så mange grøntsagsgynger,” siger Birte Brorson.

Spar penge sammen ved at spise efter årstiderne

Når nu økologisk generelt er lidt dyrere, kan man i stedet vælge at spare lidt sammen, så man har råd til at holde en økologisk jul. Det kan blandt andet indebære, at man i højere grad spiser efter årstiderne i månederne op til jul. Rodfrugter, porrer, kål og løg er det sundeste og billigste om vinteren.

Et kilo tomater eller en agurk koster eksempelvis meget mere, når de ikke er i sæson, mens gulerødder og andre rodfrugter fås langt billigere i de kolde måneder. Det er altså godt for din pengepung at spise efter sæsonen. 

“Et icebergsalathoved koster jo hurtigt 12 kroner, og det er der jo ikke meget næring i. Til cirka samme pris kan man købe et hvidkålshoved og lave en sindsygt lækker, sprød salat, som der er meget mere gods og næring i. Og i et hvidkålshoved har man også til flere dage,” forklarer Birte Brorson.

Spar på miljøet ved at spise efter årstiderne

Men det er ikke kun pengepungen, du hjælper ved at spise efter sæsonen. Du hjælper i høj grad også klimaet, som ikke bliver belastet på samme måde ved eksempelvis transport af varer fra fjerne egne til dit julebord.

Se, hvad vi ellers skriver om: #økologi, #jul, #juleaften og #julemad