Så økologisk kan din baby blive

Mange nybagte forældre googler "økologisk baby", fordi de ønsker at skåne deres barn så meget som muligt. Læs her om de økologiske varegrupper, du kan få til dit barn.

Selvom der findes bleer på markedet, der hedder noget med öko eller oeko, findes der ikke økologiske bleer.

Ikke alt findes i økologisk variant

Økologi beskæftiger sig med levende organismer i forhold til deres omgivelser. Det vil sige, at noget kun kan være økologisk, hvis det kommer fra planter eller dyr. Derfor giver det kun mening at tale om økologi i forhold til mad og tøj lavet af plantefibre. Og til dels trælegetøj.

Modermælkserstatning

De fleste spædbørn lever primært af mælk fra deres mor. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at spædbørn udelukkende drikker mælk fra deres mor de første 6 måneder af deres liv. Men hvis man giver modermælkserstatning, kan man få den i en økologisk variant. Den er lavet af økologisk skummetmælk, økologiske vegetabilske olier, økologisk laktose, økologisk valleprotein mm.

Mad

Næsten al mad findes i økologiske varianter. Og det gælder også babymad. Her kan man købe alt fra økologisk mad på glas og frost, økologiske grødblandinger og økologiske smoothies til babyer.
Så snart barnet nærmer sig 1 år, kan det spise den samme mad som resten af familien, og her kan man købe langt de fleste ting i økologiske varianter.

Tøj

En del ftalater og til en vis grad tungmetaller kan undgås ved at købe tekstiler mærket med et økologi-, miljø- eller sundhedsmærke. Hvis du vælger tekstiler af økologisk bomuld, er der ikke brugt pesticider, plantegifte og kunstgødning på marken.
Men hvad der tilsættes tøjet, efter det har forladt bomuldsmarken, giver de fleste økologi- og miljømærker ikke nogen garanti for, fortæller biolog Lone Mikkelsen, kemikaliefaglig medarbejder i Det Økologiske Råd.
»Selvom et par bukser er fremstillet af økologisk bomuld, kan der godt være tilsat bakteriedræbende stoffer til tøjet under fragte, for at undgå, at tøjet rådner under en lang sørejse med et containerskib. Så på trods af, at der er brugt økologisk bomuld, kan man ikke være sikker på, hvilke kemikalier der i øvrigt er anvendt i produktionen,« siger Lone Mikkelsen.
Der findes også økologisk uld fra økologiske får, økologisk silke og tøj lavet af økologisk bambus.
Bemærk, at mærket OekoTex, der også går under navnet ØkoTex, ikke stiller krav til, at tøjet skal være lavet af økologiske materialer. Det er en miljøstandard, der stiller krav til, hvor få kemikalier der må være i det færdige tøj.

Bleer

Selvom der findes bleer på markedet, der hedder noget med öko eller oeko, findes der ikke økologiske bleer. Öko betyder nemlig miljø på tysk. Bleerne, der er mærket med öko, er mere miljøvenlige og kan delvis komposteres, men de er ikke lavet af økologiske materialer.

Legetøj og børnemøbler

Der findes masser af legetøj, der kalder sig økologisk. Men hvorvidt det er økologisk, kan være svært at gennemskue, da der ikke er noget overordnet regelsæt for, hvad der skal til, før man kan kalde legetøj økologisk.
Legetøjet er ofte miljøvenligt, og der er ikke brugt kemi i produktionen. Men materialerne, legetøjet er lavet af, er sjældent certificeret økologisk. Igen skal man være opmærksom på, at öko på tysk betyder miljø og ikke økologi.

Hudpleje

Ud over de økologiske fødevarer findes der også en lang række andre produkter, som kalder sig økologiske. Det kan eksempelvis være cremer eller shampoo til børn. Men der findes ingen regler for, hvornår en creme kan kaldes økologisk.
Økologisk Landsforening skriver, at de fleste økologiske certificeringer giver en sikkerhed for, at ingredienserne er økologiske og uden de mest problematiske stoffer som eksempelvis parabener og syntetiske parfumestoffer. Derimod kan de indeholde naturlige parfumestoffer, som kan være allergifremkaldende. Derfor anbefaler Sundhedsstyrelsen altid produkter helt uden parfume til børn, uanset om parfumen er syntetisk eller naturlig.

Se, hvad vi ellers skriver om: #økologi, #børn, #baby, #tøj og #legetøj