Rygestoppet går op i røg

To ud af tre rygere har forsøgt at kvitte smøgerne, men er faldet i igen. Det viser en ny undersøgelse, som Coop Analyse har lavet for Samvirke. Leder for Stoplinien Henrik Wiben mener, at det skyldes manglende planlægning.

Rygerne vil gerne kvitte smøgerne. Men det er nemmere sagt end gjort.

Rygerne vil gerne stoppe, men kan ikke

Rygning koster hvert år 13.600 mennesker livet. Alligevel ryger 16 procent af den voksne befolkning i Danmark fast. Halvdelen af både de faste rygere og festrygerne vil gerne droppe cigaretterne, viser en ny undersøgelse, Coop Analyse har foretaget for Samvirke. De fleste har også forsøgt at stoppe. Hele 67 procent svarer, at de tidligere har forsøgt at droppe smøgerne, men at de alligevel er faldet i cigaretfælden igen.

Man bliver presset til fest, på arbejdet og i supermarkedet

Ifølge Henrik Wiben, leder af Stoplinien, skyldes det flere forskellige faktorer.

»Hvis man er ude og handle, så bliver man fristet de steder, hvor man er vant til at købe cigaretter. De er oppe i øjenhøjde ved kassen, så det bliver nemt at købe igen. Hvis man ikke har forberedt sig på det og har en handlingsplan klar, så kan man nemt falde i igen,« fortæller Henrik Wiben. Man kan også blive fristet på arbejdet eller til fest, hvor man før har været vant til at bruge cigaretter til at håndtere pres eller sociale situationer.

En kamp med sig selv

Mange rygere, der forsøger at stoppe, går konstant og opvejer fordele og ulemper ved rygestoppet.

»Det er en indre diskussion, som kan være svær at have med at gøre. Derfor er nogle måske ikke helt afklarede og motiverede omkring rygestoppet. Nogle personer skal kæmpe meget for at stoppe, og samtidig bliver man presset både af den psykiske og den fysiske nikotinafhængighed. Man kan få influenzalignende symptomer, som ondt i hovedet og søvnbesvær af abstinenserne, og andre kan opleve, at humøret falder, og at de bliver triste i en periode.« siger Henrik Wiben.

Frygten for sygdom er størst

Ifølge undersøgelsen ville alvorlig sygdom kunne få de fleste af rygerne til at kvitte smøgerne. Nemlig 44 procent. Hver fjerde ryger svarer, at de kunne finde på at stoppe af hensyn til familien, men samtidig svarer hver tiende ryger, at intet kunne få dem til at stoppe.

Sådan foretog vi analysen

Undersøgelsen havde 1016 respondenter i alderen 15-74 år.

16 procent svarede, at de røg fast, mens 8 procent svarede, at de var festrygere.

I undersøgelsen er udsagn fra de faste rygere og festrygerne slået sammen.

Kilde: Coop Analyse

  Prisen kunne gøre en forskel

  Skulle Folketinget beslutte sig for at hæve prisen på cigaretter, kan man måske få nogle rygere til at stoppe. Hver femte ryger svarer således, at højere priser på cigaretter kunne få dem til at holde op. Til gengæld svarer kun 2 procent, at tydeligere advarsler på pakkerne ville få dem til at stoppe.

  Sådan kommer du i gang med rygestoppet

  Hvis man gerne vil stoppe, har Henrik Wiben 2 gode råd:

  • Få hjælp. Tag eksempelvis kontakt til en rygestoprådgiver gratis på Stopliniens telefon 80 31 31 31. Man kan også bruge nikotinerstatning, men så er det vigtigt at have en plan for, hvordan man bruger det, og i en afgrænset periode.
  • Flyt fokus. Man kan have tendens til at fokusere på de negative ting ved rygestoppet i stedet for fordelene. Så man skal flytte fokus til de positive ting ved at stoppe.

  Kilde: Coop Analyse og Statens Institut for Folkesundhed

  Se, hvad vi ellers skriver om: #sundhed, #rygning og #fest