Rygende uenighed om kul og briketter

Hvor skal varmen komme fra? Kul eller briketter? Uenigheden er stor. Bliv klogere på grillens indmad.

Hvad skal man vælge

En ting er sikkert, når man læser diverse grillentusiasters bøger om grill. De er hamrende uenige om, hvorvidt man skal bruge trækul eller briketter: »Briketter er bandlyst, « skriver kokken Henrik Boserup i sin bog – grill. Og uddyber sit had til briketten med, at de er lavet af savsmuld og rørt op med klister og sand. Men briketter er »helt nødvendige«, hvis man griller i en kuglegrill, mener grillmestrene Miriam og Jan Glæsel, der siger, at trækul ikke brænder længe nok til helstegning, og at der kommer aske i luften, der lander på stegen, hvis man bruger trækul. Glæsel skriver dog, at man godt kan bruge trækul til at grille en pølse på en åben grill.

Trækul er lavet af træ. Briketter er lavet af pulveriseret trækul eller af tørv, presset sammen med bindemidler (f.eks. majsmel).

Sort snak


At trækul ikke skulle kunne bruges i en kuglegrill, mener Johnny Larsen, der driver hjemmesiden grillguru.dk, er sort snak.

»Danskerne er blevet ført bag lyset. Det er en marketingløgn, at man ikke kan bruge trækul i en kuglegrill, men kun briketter. Hvis man skal langtidsgrille, så skal man bruge trækul. For det er meget nemmere at styre temperaturen på trækul,« siger Johnny Larsen. Hos den internationale rådgivnings- og udviklingsvirksomhed

FORCE Technology har de undersøgt mange forskellige typer briketter og kul. Konklusionen er, at trækul brænder omkring 90 minutter ved optimale forhold i en speciel testgrill, som er lukket som en kuglegrill. Trækulsbriketter brænder næsten dobbelt så lang tid. Imens stenkulsbriketter, der er lavet af kul gravet op af jorden, brænder i op mod 220 minutter.

Brændetiden er ikke så afgørende

»Men der er ingen grund til at fokusere på brændtiden, hvis man vil grille pølser eller snobrød – så kan man sagtens bruge trækul. Men hvis man vil gennemstege et større stykke kød, skal man bruge briketter,« siger kemiingeniør Susanne Westborg, der er specialist i brændsler. Der er dog mange, som generelt foretrækker at bruge briketter frem for trækul, da de er nemmere at stable på risten i en kuglegrill end trækul af forskellige størrelser.

Læs på pakken

Men det vigtigste råd, kemiingeniør Susanne Westborg giver til dem, der skal vælge brændsel til grillen, er, at de skal læse på emballagen, hvad kullene eller briketterne er lavet af.

»Hvis der bare står grillbriketter på posen, så kan man jo ikke vide, hvad de er lavet af. Briketter kan i princippet være fremstillet af hvad som helst som for eksempel tørv, brunkul eller affald. Så læs deklarationen på posen, så du ikke køber katten i sækken,« siger Susanne Westborg.

Religion mere end videnskab

Hun mener, det er et holdningsspørgsmål, om man vælger det ene produkt frem for det andet.
»Nogle foretrækker stenkulsbriketter på grund af deres lange brændtid, mens andre, som tænker mere »grønt«, foretrækker kul eller briketter produceret af biomasse, dvs.af træ eller for eksempel kokosskaller. Dem, som helst vil have et produkt, der minder så meget som muligt om et gammeldags lejrbål, skal vælge trækul frem for briketter,« siger hun.

Der findes altså ikke ét svar på, hvad der er bedst at komme i grillen. Men lige så mange holdninger som grillister. Så hvis du er grøn, skal du vælge noget lavet af træ, hvis dine kul skal kunne brænde i timevis, skal du vælge stenkulsbriketter, og hvis du vil have det billige, som sælges alle vegne, skal du snuppe briketterne. Men husk at læse på posen, så du ikke griller katten i sækken.

Se, hvad vi ellers skriver om: #forbrug og #grill