Pas på: Opbevar ikke ting på loftet

De fleste lofter er slet ikke beregnet til opbevaring af fx vintertøj og gammelt legetøj. Ser du stort på det, kan det giver skader på dit hus.

Selvom der er masser af plads på loftet, kan det være problematisk at smide alt sit overskydende skrammel derop. Det er nemlig ikke alle huse, der er bygget til det.

Det store loftsrum kan friste

Et stort loftsrum uden andet end en masse spær og isolering – det indbyder jo nærmest til opbevaring af dit gamle legetøj, vintertøjet og ekstrastolene.

Men det er faktisk en rigtig dårlig idé at bruge dit loft til opbevaring - med mindre loftet er decideret beregnet til det. Er dit loft ikke beregnet til opbevaring, kan det give skimmelsvamp, råd og revner i yder- og indervægge.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

De fleste lofter er ikke beregnet til opbevaring

- Lofter er generelt ikke beregnet til opbevaring. Hovedparten af alle parcelhuse har lofter med gitterspær, hvor der går tværstolper fra gulv til loft, så man ikke bare kan gå rundt på loftet. Og de lofter er ikke beregnet til opbevaring, forklarer Tine Sode, fagekspert hos Bolius.

– Tommelfingerreglen er, at kan loftet ikke umiddelbart indrettes til beboelse, og kan du ikke gå på gulvet, kan det heller ikke bruges til opbevaring.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Spærene er ikke lavet til ekstra vægt

Det er ikke ulovligt at bruge loftet til opbevaring, men spærene er ikke dimensioneret til den ekstra vægt. Ifølge Henrik Sørensen, direktør for Hjallerup Spærfabrik, er spærene dimensioneret til 50 kilo pr. kvadratmeter. Så det spærene må belastes med, ud over gangbroen, svarer til lidt julepynt.

Mange boligejere får dimensioneret deres spær lidt større, netop for at kunne bruge loftet til opbevaring, men har man ikke taget det forbehold, er et almindeligt gitterspær ikke dimensioneret til opbevaring, understreger Henrik Sørensen.

En fagperson kan vurdere, om dine spær kan klare ekstra belastning.

Ting på loftet kan give nedbøjede spær

Fylder du alligevel dit loft med ting og sager, kan der ske en lille nedbøjning i spærene, som kan give revner på både inder- og ydervægge alt efter, hvor spærene ligger og er understøttede.

- Huset styrter ikke sammen, men man får nogle ekstra vedligeholdelsesopgaver, forklarer Tine Sode. Loftet kan se ud som om det ”hænger”, og det kan ikke lige rettes op. Men de revner, der kommer, kan  spartles ud med Pollyfilla eller lignende. Man skal regne med, at det skal repareres med 2-5 års interval, forklarer Tine Sode.

- Når jeg er ude og rådgive boligejere, og kigger på et hus med revner, kan jeg ikke sige præcis, hvad revnerne er opstået af. Men nogle steder, jeg har været, har man stillet kasser hele vejen ned igennem tagkonstruktion, og så er der altså stor sandsynlighed for, at revnerne kommer derfra, siger hun.

Opbevaring på loftet kan give skimmelsvamp

Opbevarer du ting på dit loft, nedsættes også ventilationen af loftet, og så risikerer du bl.a. skimmelsvamp og i værste fald råd.

Heller ikke gangbroen på loftet er velegnet til opbevaring. Stiller du ting på gangbroen, hindrer du ventilationen fra mellemrummene mellem brædderne, og derudover får huset en stor belastning midt på spærene. Gangbroen er kun beregnet til at færdes på, når du skal op og efterse loftet.

Generelt skal du sørge for rigeligt med luft omkring dine ting, hvis du opbevarer dem på loftet. Det er en god ide at sætte alt på klodser eller lægter, så du også får ventilation under kasserne.

Læs mere om