Pas på hårfarven - hver tiende unge pige får allergisk reaktion

Unge piger er i gennemsnit 13 år gamle, når de farver deres hår første gang, men det er ikke ufarligt. Hver tiende af dem får en allergilignende reaktion.

82 procent af unge danske piger farver deres hår. Hver tiende får en allergilignende reaktion

Du bør være fyldt 16

På pakken med hårfarve står der, at det frarådes, at produktet bruges af børn under 16 år. Alligevel viser en undersøgelse fra Videncenter for Frisører og Kosmetikere på Gentofte Hospital, at danske piger i gennemsnit kun er 13 år, når de første gang kommer farve i håret. Den yngste i undersøgelsen var blot 5 år gammel. 

I undersøgelsen svarer mere end 82 procent af de adspurgte piger, at de har farvet hår. Mere end to tredjedele af dem har gjort det inden for det sidste år, og i alt farver de håret knapt 4 gange om året. 

Alle kan udvikle allergi

Forskningsleder Heidi Søsted, der står bag undersøgelsen, er bekymret over resultatet. 

»Vi ved, at alle mennesker kan udvikle allergi. Det handler alene om koncentrationen og mængden af stoffer, man udsættes for. Pt. kender jeg ikke nogle hårfarveproduktserier, der kan ændre hårfarven permanent, og som ikke kan fremkalde allergi. Vores undersøgelse viser, at hver tiende af pigerne får en reaktion i huden i form af eksem, der viser sig som rødme, kløe eller afskalning. Knap 3 procent får hævelser i huden og sårdannelse,« siger Heidi Søsted. 

Pas også på med at farve bryn og vipper

Knap en tredjedel af de unge piger farver også vipper og bryn, og næsten 4 procent af dem får en allergiligende reaktion af det. 

»Det er de samme stoffer, der er i den farve, man bruger til at farve vipper og bryn, som der findes i hårfarve, og man skal altså være forsigtig med at putte det på huden,« siger Heidi Søsted. 

Allergi er for resten af livet

Har man en gang fået en allergisk reaktion på grund af hårfarve, så skal man holde sig fra at farve hår, bryn og vipper eller få semi-permanente tatoveringer i fremtiden. Semi-permanente tatoveringer er populære på festivaler og på mange turiststeder i udlandet. Det er tatoveringer, der kan holde i op til 3 uger. De indeholder samme farlige stoffer som hårfarve. 

31 procent af pigerne i undersøgelsen har prøvet at få en semi-permanent tatovering. 

»Så hvis du er forældre til en teenager, der gerne vil farve hår, så husk, at hver tiende får en allergilignende reaktion i huden af det, at en allergi er for resten af livet, og at dette er grunden til at hårfarvning frarådes til børn under 16 år,« konkluderer Heidi Søsted.

Se, hvad vi ellers skriver om: #allergi, #hår og #kemi