Pas på: Forsikringen dækker måske ikke, når du bruger Airbnb

Udlejer du din lejlighed eller dit hus på eksempelvis Airbnb til andre, når du ikke er hjemme, er det ikke sikkert, din forsikring dækker tyveri, hærværk eller de skader, som lejerne er skyld i. På samme måde er du måske ikke forsikret, hvis du selv ødelægger noget, når du har lejet en feriebolig.

Når du udlejer din lejlighed, har du selv inviteret gæsterne indenfor. Derfor er du ikke dækket, hvis dine gæster stjæler dine ting.

Airbnb er ikke dækket af din normale forsikring

Et værdifuldt ur er væk, fjernsynet er ødelagt, eller der er sket store vandskader i køkkenet, fordi dine lejere ikke har passet på dine ting. Ærgerlige oplevelser, hvis du har udlejet dit hjem til feriegæster, mens du selv er væk. 

Sommeren er rejsetid, og delingstjenester som Airbnb er vokset eksplosivt. Flere og flere danskere udlejer boligen i kortere eller længere perioder, ligesom det er nemt at finde en billig ferielejlighed i udlandet. 

Ødelægger du ting, når du har lejet en lejlighed på Airbnb – eller stjæler dine lejere fra dig, når du udlejer din egen lejlighed, er du måske slet ikke dækket af din forsikring, lyder advarslen fra Anja Lintrup Sørensen, der rådgiver forsikringskunder hos Forsikringsoplysningen. 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Når du lejer ud – forsikringen dækker normalt ikke

Din forsikring dækker normalt ikke hærværk og tyveri begået af personer, du har udlejet din bolig til. Grunden er, at du selv har givet vedkommende adgang til din bolig. Det er helt samme princip som normalt, hvor forsikringen ikke dækker tyveri, hvis du har ladet din dør stå åben og så er taget hjemmefra. 

Bliver dine ting ødelagt ved et uheld, kan skaden måske være dækket af din egen indboforsikring. Du skal have en dækning, der gælder pludselige skader. Tjek din forsikringsoversigt for at se, hvor godt du er dækket. 

»Man bør helt klart tænke over, om der er værdifulde ting, man kan gemme af vejen eller måske helt fjerne fra hjemmet, mens det er lejet ud. Et godt råd er også at sørge for at få en skriftlig lejekontrakt og at tage et depositum, der kan dække mindre skader,« siger konsulent Anja Lintrup Sørensen fra Forsikringsoplysningen.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Når du lejer en feriebolig – din ansvarsforsikring dækker normalt ikke

Kommer du til at ødelægge en fin vase eller hælde blæk ud i sofaen, når du besøger gæster, dækker din forsikring normalt de skader, du volder på andres ting. Men forsikringen dækker dig IKKE, hvis du bor i en feriebolig.  

»Årsagen er, at det i lejeperioden bliver sidestillet med dine egne ting, da du så at sige har udlejers ting i din varetægt. Man hænger med andre ord som udgangspunkt selv på regningen,« forklarer Anja Lintrup Sørensen.

Afklar ansvar for skader i din lejekontrakt

Anja Lintrup Sørensen råder til, at man gør sig det klart, hvad der præcist er aftalt i lejekontrakten om ansvar og forsikringsforhold. 

Et sted er der dog hjælp at hente, hvis du gør skade på andres ting. 

»Er du skyld i, at der sker skade hos andre end udlejeren, for eksempel hvis du glemmer at lukke for vandhanen og vandet løber ned til en underbo, kan det være dækket af din private ansvarsforsikring, som er en del af din indboforsikring,« siger Anja Lintrup Sørensen. 

Lejer man en bolig i udlandet, kan der være dækning på nogle rejseforsikringer, hvis man har en særlig ferielejlighedsdækning. Det kan man tjekke på sin rejseforsikring.