Pæreguide: 9 slags pærer og hvad du kan bruge dem til

Efterår er pæresæson, hvor de fleste pæresorter smager allerbedst. Pærerne kan både syltes, mostes og spises direkte fra træet. Samvirke giver her en guide til de 9 bedste pæresorter, du kan finde i supermarkedet eller naboens have.

Alexander Lucas

Skal plukkes i midten af november og holder sig nemt året ud.
Derfor er det som regel også den pære, man kan finde i supermarkederne, når sæsonen går på hæld.

Anvendelse: Er god som dessertpære grundet en syrlig sødme, som kan give lidt kant til, hvad der ellers måtte være på tallerkenen.

Comice

Comice skal plukkes i midten af oktober, og den kan nemt holde sig et par måneder med rigtig opbevaring.

Anvendelse: Frugten er æstetisk ikke den smukkeste af pæresorterne, men et meget sødt og saftigt frugtkød gør, at den er glimrende som spisepære.

Conference

Conference skal plukkes i oktober, men kan holde sig et pænt stykke tid.
Med form som en nissehue og karakteristiske brune farvninger fra bund og op er den forholdsvis nem at genkende, og Conference er også ganske populær i supermarkederne.

Anvendelse: Den er sød og saftig og gør sig godt som spisepære eller i desserter.

Grev Moltke

Pæren er forholdsvis rundt og græsgrøn med en sød smag og tendens til lidt grynet frugtkød. Pæren skal plukkes i midten af september.
Grev Moltke dyrkes ikke længere på frugtplantager, men er populær i haver rundt omkring i landet. Der er altså god chance for at finde dem i haven.

Anvendelse: Den egner sig godt til syltning eller til kager og desserter, men fungerer også fint som spisepære.

Gråpære

Gråpære skal plukkes i midten af september og spises med det samme.
Pæren holder sig ikke længe, og hvis den bliver for gammel, bliver den melet og tør. Spises den på det rigtige tidspunkt er den dog rigtig sød og saftig.

Anvendelse: Den er populær i de danske haver og er velegnet til syltning eller som tilsætning til gryderetter.

Herrepære

Plukkes herrepæren i sin modne periode i midten af september, overgår den næsten alle andre pærer i smag.

Anvendelse: Den har ikke meget tid at løbe på med dårlig holdbarhed, men hvis man er så heldig at komme forbi et træ på det rigtige tidspunkt, er det en rigtig lækker spisepære med ru hud og masser af sødme og saft.

Clapps Favorite

Clapps Favorite kendes på den gule farve med rød solside, og den skal plukkes og spises i midten af september.

Anvendelse: Den gør sig godt til henkogning og kompot og kan også laves til most, hvis man har mod på det.

Clara Frijs

Clara Frijs er den mest dyrkede pære i Danmark, og derfor også en klassiker i det lokale supermarked. Den modnes omkring september, men hvis den opbevares køligt kan den holde en måneds tid.

Anvendelse: Smagen er sød, og den er derfor voldsomt populær som spisepære. Den er ikke særligt saftig og har derfor et godt knas.
Clara Frijs gør sig også godt til desserter eller bagværk.

Coloreé de Julliet

En af de første pærer, der bliver moden omkring sidst i juli.

Anvendelse: Den smager bedst direkte fra træet, og den kan derfor ikke opbevares særligt længe. Hvis den ikke bliver plukket på det rigtige tidspunkt, vil den være grynet at spise. Den modne periode varer ikke længe, så det er med at slå til, mens tid er.

Læs mere om