Økonomi og skilsmisse - sådan gør I

Æv. I var blandt de 4 ud af 10 ægteskaber, der ender i skilsmisse. Det er svært at overskue, hvad der skal ske med fælles børn, hus og økonomi, og fremtiden kan føles deprimerende og uoverskuelig. Især hvis kommunikationen er kompliceret, og økonomien er sammenfiltret. Samvirke og Kim Valentin, økonom i Finanshuset i Fredensborg, giver her nogle gode råd til, hvordan I skiller jeres fællesøkonomi ad.

Selvom det er træls, at jeres ægteskab ikke gik, så forsøg at holde en ordentlig tone og kommunikation, så I kan få jeres liv skilt fra hinanden på den mest hensigtsmæssige måde.

Vurder værdier i boet

Gør op, hvilke værdier jeres bo rummer. Der er kun en, der kan overtage bilen, og måske er det oplagt, at det er ham. Men hvad skal/vil hun så gå med til, at bilen er værd? Forsøg at blive enige – det gør alt meget lettere.

Kan I ikke finde frem til fælles forståelse, må I få jeres ejendele vurderet af eksperter. Pas på den kloge ikke narrer den mindre kloge – du eller din partner kan altid kræve, at alle ting i boet vurderes af eksperter. En mæglervurdering koster et par tusinde kroner, bilvurderinger er ofte gratis og vurderinger af indbo varierer.

Minimer boligudgifter

Økonomi er ofte den afgørende faktor i, hvem der på sigt har mulighed for at blive boende i den fælles bolig, eller om begge parter må flytte. Er det sidste tilfældet, er det fordelagtigt for begge parter, at en af parterne bliver boende i huset, så længe det er til salg.

Overvej, hvad I smartest gør. En salgsproces kan være meget lang – op til et år – og I har i teorien fællesøkonomi, indtil I bliver skilt. Det er tredobbelte boligudgifter, der gør skilsmissen dyr. Ikke advokatregninger.

Få rådgivning

I kan som ægtepar risikere at være økonomisk bundet til hinanden i lang tid, og den ene part er som regel mere inde i økonomien end den anden part.

Føler du dig ikke godt nok klædt på til at kunne vurdere værdier i boet eller overskue din egen økonomiske situation, så sørg for at få noget professionel, økonomisk rådgivning fra en uvildig part, der ’er på din side’. De penge kan være givet godt ud, og så slipper du for bekymringer om at blive snydt.

Pas på din pension

Pensioner er per automatik særeje, hvilket betyder, at I beholder hver jeres pensionsopsparing, med mindre I har en ægtepagt, hvori I medgiver fælleseje over pensioner.

I nogle tilfælde vil man efter skilsmisse kunne gøre krav gældende på partnerens pension, hvis der er foregået unfair fordeling. Husk begge at spare op til pension. Det kan ikke siges tydeligt nok. Spar op.

Går det hele ad h til, og I ender i en større gældssanering eller bliver I/du erklæret konkurs, så frygt ej for din pension – den er kreditorbeskyttet og gemmes til formålet.

Pas endnu mere på børnene

Kan I ikke blive enige om, hvor børnene skal bo eller hvem, der skal have hvor meget forældreret, så afgør Statsforvaltningen det i sidste ende.

Angående børnebidrag fastligger der faste minimumssatser for betaling per måned og særlige rettigheder og regler om skattefradrag. Har man to fælles børn, og bor der et barn hos hver forælder, så betaler man stadig børnebidraget til hinanden, selvom det økonomisk går lige op. Herved får man nemlig skattefradrag for bidraget.

Børnebidrag betales til barnet/børnene fylder 18 år, så budgetter med det. 

Ring til banken. Hurtigt.

Oplys banken om jeres skilsmisse, så de ved, hvordan de kan tillade sig at agere. Besøg eller ring desuden til banken og aflys fælleskonti, fælles netbank, slet fuldmagter til hinandens konti og spørg desuden ind til, hvordan I bedst får jeres økonomi adskilt. Få også lavet et adskilte lønkonti og få styr på, hvilke konto børnepenge osv. skal sættes ind på.

I behøver ikke en advokat, hvis I kan blive enige. Men igen. Pas på, at den kloge ikke narrer den mindre kloge. Vil du være sikker på ikke at blive snydt, så hyr din egen advokat.

Lav en fælles budgetkonto, der ikke kan hæves fra og sørg for, at der hver måned er penge nok til jeres samlede udgifter.

Lånet låser jer sammen

Har I lavet et stort fælles lån til f.eks. et hus, og er huset nu mindre værd, end da I købte det, er I det man på økonomi-sprog kalder ’insolvent’. Det betyder groft sagt, at I ikke kan sælge jeres hus uden et økonomisk tab. Banken er ligeglad med, hvis skyld, skilsmissen er, hvorfor du kan risikere at blive tvunget til at hæfte økonomisk for din utro og økonomisk underbemidlede mand, hvis du er mere økonomisk stabil.

Sælger I huset til en lavere pris, end I selv gav, har banken ingen sikkerhed for de resterende penge, I skylder, og renten på restlånet vil sandsynligvis stige fra 3-4 procent til 8-10 procent. Mange vælger derfor at den ene part bliver boende, så længe det er muligt.

Opsparing deles automatisk

Kontoer med opsparede penge, der står i begge jeres navne, kan ikke bare hæves af den ene part.

Er der uenighed om, hvad der skal ske med pengene, kan banken nægte at udbetale en krone til nogen af jer eller at sætte halvdelen af beløbet ind på en konto til jer hver. Sandsynligvis det første, så de har sikkerhed for de penge, de evt. har ude og svømme.

Se, hvad vi ellers skriver om: #penge, #økonomi, #skilsmisse og #banker