Nøddeguide: Så sunde er de forskellige slags nødder

Knæk nødder og spis. Nødder er fyldt med vitaminer, mineraler og masser af fedt af den sunde slags.

Pinjekerner

Til: salater, pastaretter, kager, snacks, rist dem på en tør pande før brug.
Oprindelse: Sydeuropa og Tyrkiet. Pinjekerner er frøene, der sidder i pinjernes meget store kogler. Koglerne er tre år om at blive modne, og skal varmes op for at løsne kernerne.
Indeholder: B-vitamin, E-vitamin og mineraler.

Pistacienødder

Til: brød patéer, kager, konfekt og is. Mange nøddeallergikere kan tåle pistacienødden, da den rent botanisk er en lille stenfrugt, der åbner sig og det indre spises.
Oprindelse: Asien. Har været dyrket i Middelhavslandene og bredt sig til resten af Europa og Amerika. I dag dyrkes pistacienødden i Mellemøsten, især Iran og i USA.

Indeholder: Gode carotenoider, som er antioxidanter, B-vitaminer og mineraler

Pekannødder

Til: konfekt, kager og desserter, og som andre nødder, smagen er mild og sød. Spises også ristede og saltede.
Oprindelse: USA, som er den største eksportør i verden, var vigtige i indianernes oprindelige kost. I slægt med valnødden og minder om en stor, furet valnød.
Indeholder: Meget flerumættet fedt. 80 procent af nødden er fedt, pekannød har det højeste fedtindhold af alle nødder, indeholder også zink og selen.

Hasselnødder

Til: Salater sammen med tørrede bær, blandet med bulgur eller ris, kagefyld og desserter. Frys friske nødder, hvis du ikke spiser dem straks. Nødders høje fedtprocent gør, at de hurtigt bliver harske. Tørrede nødder kan gemmes vinteren over.
Oprindelse: Nøddebuske vokser vildt i Danmark og i mange haver og levende hegn.
Indeholder: Mineraler, E-vitamin, som i kombination med enkeltumættede fedtstoffer, er en kraftig antioxidant

Valnødder

Til: Konfekt, pynt på kager, til ost, og i Waldorffsalat. Til valnøddesnaps. Brug altid handsker, når du høster valnødder. Frys friske nødder, hvis du ikke spiser dem straks. Nødders høje fedtprocent gør, at de hurtigt bliver harske. Tørrede nødder kan gemmes vinteren over.
Oprindelse: Asien. Valnøddetræer vokser i dag i mange lande, er også indført i Danmark, hvor valnøddetræer findes i haver.

Indeholder: Gavnlige fedtstoffer, over 10 procent omega 3.

Jordnødder

Til: Peanuts, som er ristede og saltede jordnødder, jordnøddesmør, madlavning og fremstilling af olie.
Oprindelse: Sydamerika. Jordnødder er egentlig frø fra en tropisk bælgplante. Dyrkes også i USA, Asien og Afrika.

Indeholder: E-vitamin, B-vitaminer, mineraler og er rige på protein, men peanuts, som er ristede jordnødder, har et meget højt salt- og fedtindhold. Mange er allergiske over for jordnødder.

Mandler

Til: Snack, ristede med salt eller glaserede med sukker, desserter, salat, ristede til fisk, vegetar- eller kyllingeretter, konfekt, en vigtig ingrediens i risalamande og i marcipan.
Oprindelse: Afghanistan og Iran, hvor træet stadig vokser vildt. Herfra har mandelen bredt sig til Europa og Californien. Vi får især mandler fra Nordafrika Spanien og Californien.

Indeholder: E-vitaminer og mineraler. Har et højt indhold af fibre, der begrænser optaget af mandlernes fedt i tarmene.

Cashewnødder

Til: Snacks, thairetter og andre asiatiske retter. Ristes på en tør pande, det fremhæver smagen og gør nødderne sprøde. Sælges altid uden skal, fordi skallen indeholder en ætsende olie.
Oprindelse: Stammer fra Brasilien, portugiserne bragte træet til Asien og Afrika. Cashewnødden er ikke en egentlig nød, men et frø, der sidder under cashewtræets frugt. Frugten bruges til juice i troperne.
Indeholder: B-vitaminer og mineraler.