Motion: fitness i skoven

Mavebøjninger, armstræk og benpres trænes henover træstammer og ved hjælp af sten, når motionister dyrker fitness i det fri.

Det er både let og sjovt at bruge naturen, når man motionerer.

En flok motionister bruger naturen som fitnesscenter

Stenen løftes igen. Musklerne i mandens over- og underarme anstrenges synligt. Sveden pibler frem og falder i små dråber ned på træstammen, som mandens ryg hviler på. Det er varmt i solen. Han fortsætter sin styrketræning og løfter atter stenen.

For ja vi er i skoven og ikke i et fitnesscenter på denne søndag i juli. Nærmere betegnet i en lysning midt i Bildsø skov uden for Slagelse, som den lille lokale forening Aktiv Natur Velvære bruger naturen som træningslokale.

På en typisk sommersøndag mødes her 20-30 naturglade motionister fra foreningen og styrketræner på de seks træningsbænke, tre benpressere eller stængerne, som udgør træningscentret. Foreningens medlemmer har selv bygget instrumenterne af flækkede træstammer, brædder, sten og lidt metal.

Årstidernes skifte kan følges, mens man træner

Irene Rasmussen træner fast 2-3 gange om ugen og kombinerer mavebøjninger og armstræk med cykel- og løbeture i den omgivende skov.

»At træne herude er usammenligneligt med at være indenfor i et fitnesscenter. Her følger man årstidernes skifte, får frisk luft og hører fuglene,« fortæller hun.

Træning efter fastprogram

Det naturlige træningsanlæg har stået i den lille ryddede lysning siden 2008. En planche forklarer, hvordan instrumenterne kan bruges og kommer med forslag til øvelser for hele kroppen.

De faste brugere har deres eget nedskrevne program, som de træner efter. Og i løbet af sommeren er her flere gange om måneden professionelle instruktører, som både kan hjælpe med at sammensætte programmer, instruere i maskiner og specifikke øvelser eller laver en holdtræningstime for de der er interesserede.

Præcis som i fitnesscentret

»Foreningens filosofi er, at alle uanset alder, styrke eller sygdomme skal kunne være med. Det skal være for alle. Derfor er det også meget vigtigt for os, at det skal være til at betale, for kontingentet må ikke afholde nogen fra at deltage. Og så prøver vi at få så mange aktiviteter som muligt til at foregå herude,« forklarer Sven Heiner, formand i foreningen og altoverskyggende ildsjæl bag stedet.

Børnefamilier er velkomne

Foreningen Aktiv Natur Velvære har 211 medlemmer mellem tre og 84 år, og selv om mange af medlemmerne er oppe årene, er der også børnefamilier med.

»Det er nemt for børnefamilierne, for her kan børnene lege ude, mens mor og far skiftes til at træne. Eller børnene kan løbe med i skoven. Og når vi har købt kajakker, har vi meget bevidst også købt to’ere, så en voksen kan tage en tur med et barn i forreste lue. Det er gode naturoplevelser for børn,« siger Sven Heiner.

Naturen har aldrig lukket

Foreningens medlemmer mødes også til stavgang, ror i kajakker og løber intervaltræning. Og selv om det er naturens frihed og fleksibilitet, som trækker, så er det rigtig motiverende at vide, at der står en flok og venter søndag formiddag.

»Det er hyggeligt at mødes med de andre og rart at vide, at der foregår noget her, også selv om det er dårligt vejr,« forklarer Hans Jensen, som bor lige i nærheden af skoven og bruger træningsområdet fast.

Karen Strauss er også en af de faste deltagere, hun bruger anlægget og skoven til at motionere flere gange om ugen.

»Det giver bare bedre energi at bevæge sig i naturen, og det er altid dejligt uanset vejret. Her slipper man for at stå og indånde andres sved som i fitnesscentret. Og så er det fleksibelt, for her er aldrig lukket,« forklarer hun, inden hun med egne ord får dagens belønning: Løbeturen hjem langs stranden.

Se, hvad vi ellers skriver om: #natur, #motion, #udendørs og #efterår