Mikroovnen dur til mere end popcorn og opvarmet kaffe

Sæt bare mikroovnen på arbejde med både forret, hovedret og dessert.

Mikrobølgeovnen kan tilberede hele gæstemiddagen

Prøv dig frem, når du skal lære at lave mad i mikrobølgeovn

De fleste af os nøjes med at bruge mikrobølgeovnen til at lune kaffesjatter i eller optø frosne resteknolde fra fryseren, men det dyre isenkram kan en del mere. Mikrobølgeovnen kan spare os for tid, høje elregninger og kedelig opvask.
Prøv dig frem, hvis du gerne vil forfremme din mikrobølgeovn fra kaffevarmer til madmagiker. Anret lige store stykker af rå fødevarer fladt på en tallerken, sæt den i ovnen og tænd. Stop efter et par minutter, tag maden ud, tjek den og giv den måske et par minutter mere. Efterhånden får du rutine i, hvor meget tid og effekt, fisk, kål, kød, rodfrugter og kartofler skal have i din mikrobølgeovn, og så er du godt i gang med at lære mikrobølgeovnen at kende.

Mikrobølgeovnen er ikke farlig

Mikrobølgeovnen er ikke farlig, selv om mange myter er opstået lige siden de første klodsede, brune apparater blev båret ind i almindelige husholdninger i midten af 1970’erne. Det er usandt, at mikrobølgeovnen har været forbudt i det norske sygehusvæsen. Det passer ikke, at mikrobølgeovne giver kræft, og heller ikke, at den ødelægger vitaminer og antioxidanter i grøntsagerne, eller at den skader proteiner og gør maden ufordøjelig. Al opvarmning ændrer den mad, vi spiser. Det er ikke måden, vi varmer op på, men temperaturen og tiden, der betyder noget.

Undgå vand og bevar vitaminerne, når du bruger mikrobølgeovn

Mikrobølgeovnen er mere skånsom over for fødevarerne end andre tilberedningsmetoder, fordi opvarmningen af maden sker indefra, og derfor er meget kortvarig og effektivt. Men for at bevare vitaminer og antioxidanter er det vigtigt at undgå vand, når du damper grøntsager i mikrobølgeovn eller i det mindste tilsætter så lidt vand som muligt. På den måde bevarer grøntsagerne faktisk flere vitaminer og antioxidanter ved tilberedning i mikrobølgeovn end ved andre tilberedningsmetoder.

Mikrobølgeovnen varmer vandet i maden, fordi vandmolekyler er gode til at rotere

Mikrobølgeovnen virker ved at sende stråler ind i maden og sætte molekylerne i svingninger. Jo hurtigere molekylerne bevæger sig, jo varmere bliver maden. Vandet opvarmes først, når du bruger mikrobølgeovn, og varmen derefter fordeler sig til fødevarens andre dele. Især vand har evnen til at modtage energien fra mikrobølgeovnen, fordi vandmolekylerne er polære. Det vil sige, at de har positive og negative ladninger bøjet fra hinanden. Det har fedtmolekyler ikke. De er mere ensartede. Så mikrobølgestrålerne sætter gang i vandmolekylerne, hvor der er noget at rive og hive i.

Mikrobølgeovnen kan tø frosne fødevarer, fordi de altid indeholder en smule flydende vand

Mikrobølgeovnen kan tø frosne fødevarer op, selv om det frosne vand ikke er polært og isens vandmolekyler ikke kan rotere. Den frosne mad varmes alligevel, fordi frosne fødevarer altid indeholder en smule flydende vand, som modtager energien, og varmen fordeler sig fra det flydende vand.

Mikrobølgeovnen laver magi med kold is og varmt syltetøj

Prøv en is på linket herunder. Isen er iskold, men har fyld af sødt, varmt syltetøj. Her udnytter vi, at de frosne vandmolekyler i isen ikke kan rotere. Derfor smelter isen ikke, men mikrobølgeovnens stråler varmer alligevel det meget søde syltetøj, vi har lagt i et hulrum i isen. Syltetøjet i isen er gjort ekstra sødt, så ikke alt syltetøjets vand fryser til is. Det tryllenummer kan kun laves i en mikrobølgeovn.

Se, hvad vi ellers skriver om: #kaffe, #vitaminer, #kartofler og #mikrobølgeovn