Mere end 100 procent kød i spegepølse?

Hvorfor summer ingredienserne op til mere end 100 procent, når man læser næringsdeklarationen på spegepølsen?
?

En pakke med salami nettovægt 250 g indeholder ifølge deklarationen følgende: 

Pr. 100 g salami: Svinekød 100 g, spæk 3,5 g, salt, kartoffelmel, krydderier mv. Efter mit lille regnestykke er 100 g + 3,5 g allerede 103,5 g pr. 100 g + diverse til salt, kartoffelmel og krydderier. Hvorledes får Coop det regnestykke til at gå op? Er resten svind ved røgning og tørring, eller er jeres varedeklaration falsk?

 

Sven Erik Madsen, Høng

Svar fra Kristian Herlufsen

Det kan se mærkeligt ud, når der er brugt mere end 100 gram ingredienser til at fremstille 100 gram spegepølse. Varedeklarationen på etiketterne er i overensstemmelse med de regler for deklarering af fødevarer, som Fødevarestyrelsen har vedtaget. I reglerne står, at man skal angive den mængde råvare, der er brugt til det færdige produkt. 

Når man fremstiller en spegepølse, 

hakkes kødet og blandes med krydderier, fedt og kartoffelmel, hvorefter farsen stoppes i tarm. Derefter gennemgår spegepølserne en tørringsproces, hvor en del af vandet fordamper. Når man efterfølgende skal beregne, hvor meget kød der er i den færdige spegepølse, skal man se på, hvor mange ingredienser og hvor stor mængde der er tilsat farsen. Da noget af vandet er fordampet i det færdige produkt, vil man som udgangspunkt have brugt eksempelvis 105 gram ingredienser til 100 gram færdig spegepølse.  

Kristian Herlufsen er journalist på Samvirke og har ansvaret for de emner, der handler om forbrug og indkøb. Derudover er Kristian Herlufsen ansvarlig for dialog med læserne på Din Butik-siderne og på facebook.

Se, hvad vi ellers skriver om: #indkøb, #madpakke, #fødevarer og #pålæg