jul

Meget julemad ender i skraldespanden

Hver husstand smider i gennemsnit for 700 kroner mad i skraldespanden i løbet af december. Juleaften er det især and, flæskesteg, kartofler og risalamande, der ikke bliver spist op.

Fra julemiddagen kniber det især med at få brugt ris a la mande, rødkål og flæskesteg

Vi har rødkål, ris a la mande og flæskesteg til overs fra julemiddagen

Når bæltet strammet efter julemiddagen, er der stadig mad tilbage i skåle og gryder. Mad må helst ikke mangle på julebordet, og derfor bliver resterne mange. Især er der rødkål, flæskesteg, risalamande og kartofler tilovers. Der er rester fra de fire retter på mere end halvdelen af middagsbordene juleaften, viser en undersøgelse af danskernes madspild i julemåneden, som Coop Analyse har lavet for Samvirke og Stop Spild af Mad. 

Vi er bange for at der ikke er nok

Julen er en fest med overflod på spisebordet. Meget mad signalerer overskud og masser af hygge i den kolde måned, fortæller Selina Juul, der er stifter af forbrugerbevægelsen Stop Spild af Mad: 

Rester fra julemiddagen

  • Rødkål er tilovers hos 73%
  • Hvide kartofler hos 64%
  • Risalamande hos 59%
  • Flæskesteg hos 56%
  • And hos 46%

Kilde: Coop Consumer Insight for Samvirke

»Vi er bange for, at der ikke er mad nok. Risalamande er en af de retter, mange har et overskud af. Lav nu en mindre portion, end du plejer. Gæsterne skal ikke blive dårlige i jagten på mandelgaven.« 

Der ryger mad for 700 kroner i skraldespanden

I løbet af december ryger mad til en værdi af 1,1 milliarder kroner i skraldespanden på landsplan. Det svarer til 700 kroner for en husstand, viser beregninger af julens madspild, som Landbrug og Fødevarer har foretaget. 

»Tænker man sig om, har man 700 kroner at bruge på julegaver til dem, man holder af,« siger Selina Juul. 

En anden løsning kan være at købe lidt mindre mad, men i stedet bruge pengene på nogle gode råvarer. En økologisk and eller flæskesteg kommer fra dyr, der har haft det bedre end de konventionelle. 

»Netop julen kunne være et tidspunkt, hvor vi satte kvaliteten lidt mere i højsædet og spiste lidt mindre,« siger Selina Juul og minder om, at man skal beregne op til 750 gram mad per person til et måltid.  

Lav restestafet

Hvis man forbereder sig, kan madspildet i julen blive mindre. Selina Juul anbefaler, at man, når man skriver sin indkøbssedddel, tager stilling til, hvad maden ellers kan bruges til, hvis gæsterne ikke spiser op. 

»Vær også forberedt ved at have plads i fryser og køleskab,« siger Selina Juul. 

Maden skal i køleskabet hurtigt efter, måltidet er slut. Det øger madens holdbarhed, så du kan servere den igen. I princippet kan den holde fint i 4 dage. Overvejer du at servere rester fra juleaften for gæster, kan du dog risikere at møde rynkede næser.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Vi er forbeholdne overfor rester

For selvom danskerne i Samvirkes og Stop Spild af Mads undersøgelse selv synes, de er gode til at spise rester eller fryse julemad ned, så spiser vi helst ikke flæskesteg hos andre 27. december. Halvdelen ville undgå flæskestegen helt, hvis den blev serveret for dem 3. juledag, eller ville synes, det var lidt specielt at servere 3 dage gammel mad, men ville klemme maden ned. Godt 45 procent ville spise resterne uden forbehold. 

»Undersøgelsen viser, at vi er gode til at planlægge og spise rester, når vi selv skal sige det. Men vi er også skeptiske, når der kommer rester på bordet. Det er der ingen grund til, hvis resterne er pakket ned og nedkølet hurtigt, efter måltidet er slut,« siger Selina Juul.

Artiklen er offentliggjort i 2014 og bygger på tal fra samme år.