Meditation ændrer hjernen

Hjernen forandrer sig efter bare 8 ugers daglig meditation. De målbare ændringer sker i de områder af hjernen, som forbindes med hukommelse, empati, stress og selvopfattelse.
Kvinde mediterer

En halv times meditation om dagen ændrer hjernen

Meditation ændrer hjernens struktur

Meditation forbindes typisk med fysisk afslapning og en følelse af fred, men et forsøg fra Massachusetts General Hospital kan nu dokumentere, at meditationen også ændrer hjernemassen.

»Folk som praktiserer meditation har længe hævdet, at meditationen gav nogle kognitive og psykologiske fordele, som forsatte hele dagen. Denne undersøgelse viser, at ændringer i hjernens struktur kan være årsagen til nogle af disse rapporterede forbedringer, og at folk ikke bare har fået det bedre, fordi de bruger tid på afslapning,« siger Sara Lazar, neurolog og en af forskerne bag forsøget i en pressemeddelelse.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Daglig meditation giver øget hjernemasse

16 personer fik i forsøget taget billeder af deres hjerner med en MR-scanner to uger før og efter, de deltog i et otte ugers meditationskursus – Mindfulness-Based Stress Reduction Program.

Deltagerne i forsøget var til to ugentlige kurser i meditation og fik derudover en meditationsguide i form af en lydoptagelse, som de kunne lytte til derhjemme.
I gennemsnit brugte deltagerne 27 minutter om dagen på at meditere.

Forskerne analyserede efterfølgende billederne af forsøgspersonernes hjerner og kunne se, at tætheden i hjernemassen i hippocampus var øget. Det er et område af hjernen, som har betydning for indlæring, hukommelse, medfølelse og fordybelse.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Mindre stress kan ses på hjernescanninger

Deltagerne i forsøget rapporterede selv, at de følte sig mindre stressede. Og det kunne forskerne godt forklare ud fra hjernescanningerne. Her kunne de nemlig konstatere, at der var en reduceret tæthed af hjernemasse i området amygdala. Det er den del af hjerne som blandt andet spiller en rolle i forhold til angst og stress.

»Det er fascinerende at se hjernens plasticitet, og at vi ved at meditere kan spille en aktiv rolle i at ændre hjernen og øge vores velvære og livskvalitet,« siger Britta Hölzel, psykolog og forsker på Massachusetts General Hospital.