Mæt på den sunde måde

Hos medicinalfirmaet Roche bliver medarbejderne forkælet af et engageret køkkenpersonale, der sender den sunde mad med ind i mødelokalerne.

Frokosten begynder 11.45 og 120 ansatte sætter hver dag tænderne i kantinens lækkerier.

Medarbejderne bliver inspireret af kantinen

Duften af mad rammer næseborene længe før, vi træder ind i kantinen hos medicinalfirmaet Roche, der har til huse i Hvidovre. Præcis som på mange andre arbejdspladser er frokosten også her et højdepunkt for medarbejderne i hverdagen. Hos Roche – der fornylig blev kåret til Danmark  bedste arbejdsplads – er det køkkenchef Karina Thønning og hendes fire kolleger, der står bag gryderne. Og de er populære blandt de øvrige ansatte.
»Fantastisk mad og fantastisk inspirerende,« lyder dommen fra en medarbejder, der kommer forbi for at tage et stykke frugt og en skrællet gulerod med op til skrivebordet.

Frugtspyd og grøntsagsjuice i stedet for mødekage

Medarbejderne har altid adgang til et stykke frugt eller en gulerod, og netop den lette adgang til det sunde mellemmåltid kan mindske medarbejdernes forbrug af slik og kage. Altså mindre skuffespisning af den usunde slags, siger Gitte Laub Hansen, der er projektchef i Kræftens Bekæmpelse.

dette er billedteksten

Hos Roche serveres der også små skåle med opskåret frugt eller frugtspyd til møder.
»Det kan effektivt øge indtaget af frugt og grønt, når det bliver gjort tilgængeligt på den måde. Når det blot serveres i mundrette bidder, kan selv de mest grønsagsangste hankønsvæsner få det ned,« mener Gitte Laub Hansen.

Mæt med årstiderns grøntsager

Allerede da Karina Thønning blev ansat for tolv år siden, besluttede hun, at den daglige buffet skulle skæres ned. Maden skulle være enkel, og mantraet hos hende er lidt, men godt. 

»Vi har ikke et kæmpe udvalg og vi serverer kun årstidens grøntsager. På den måde får vi de bedste råvarer til den bedste pris,« fortæller Karina Thønning.
Hun har desuden skiftet den kedelige salatbuffet ud med mættende grøntsager. Slut med agurk, tomat og majs fra dåse. Ind med butternutsquash og andre grøntsager, der mætter.
»For medarbejderne er det en god lejlighed til at prøve nye grøntsager. Måske opdager de, at sellerisalaten smagte forrygende godt, og på den måde kan kantinen være med til at bekæmpe »grøntsagsfobi«,« mener Gitte Laub Hansen.

De ansatte spiser næsten 500 gram grønt til frokost

Hver dag bliver virksomhedens omkring 120 medarbejdere budt på bunker af grøntsager, fisk og en varm ret. Derudover er der salatbuffet, en slags pålæg og hjemmebagt brød. To dage om ugen er der oste på menuen, og om fredagen er der kage. For det skal heller ikke være alt for helligt, mener Karina. 

Medarbejderne på Roche spiser mange grøntsager. To gange om året måler kantinen gennem en uge, hvor meget frugt og grønt, der bliver sat til livs pr. gæst. 470 gram pr. person bliver det i gennemsnit til ved hvert måltid, så de ansatte er ikke langt fra at opfylde Sundhedsstyrelsens anbefaling om 600 gram frugt og grønt om dagen. Og så endda kun ved et måltid.

Stegt flæsk på ønskesedlen

xxxx

På væggen ved siden af buffeten hænger en tavle, hvor kantinens gæster kan skrive deres madønsker. Stegt flæsk med persillesovs, høns i asparges og tarteletter og hjerter i flødesovs er nogle af ønskerne. Umiddelbart ikke retter, der passer ind i målsætningen om grøn, sund og fedtfattig mad. Men ønskerne skal nok blive til virkelighed, lover Karina, for det er vigtigt at sørge for variation mellem klassiske danske retter og mere eksotisk mad. 

»Vores gæster er jo de samme hver dag i modsætning til på en restaurant, så det er vigtigt at variere og give plads til de ønsker, kollegerne har,« siger hun.

Se, hvad vi ellers skriver om: #slank og #vægt