Må du godt gå på job, selvom du er syg?

Det kan være svært at afgøre, om du skal blive hjemme under dynen eller kæmpe dig på job, når du er utilpas. For hvor syg er du egentlig, og smitter det? Her får du 7 tommelfingerregler til, hvornår du godt kan gå på job, og hvornår du skal blive hjemme.

Hvis sygdommen kan klares med et par milde smertestillende piller, er ingen grund til at blive en ekstra dag i sengen for at blive helt rask.

Hvordan har du det, når du mærker efter?

»Den almene tilstand er det helt afgørende for, om du kan gå på arbejde,« siger praktiserende læge Anette Skov fra Vesterbro Lægehus i København. Med den almene tilstand mener hun, hvordan du har det, når du mærker efter.

»Hvis du har det så skidt, at du ikke føler, du kan varetage dit job, må du blive hjemme,« siger Anette Skov.

Hun understreger, at det er svært at sætte generelle regler op for, hvornår man er rask nok til at gå på job. Det kommer selvfølgelig an på den enkeltes sygehistorie, hvor man arbejder, og hvilke arbejdsopgaver man varetager.

1) Du må gerne gå på job med hoste

»Så længe du er alment okay, og du er opmærksom på din hygiejne for at undgå at smitte andre, kan du godt gå hostende på job. Du skal sørge for ikke at hoste ud i rummet, men hold papir for munden, når du hoster eller host i albuebøjningen,« siger Anette Skov.

Du skal heller ikke ånde direkte på folk, og så er det en god idé at bruge håndsprit hyppigt og sørge for at vaske hænderne omhyggeligt.

»Hvis du for eksempel har lungebetændelse, feber og hoster store mængder slim op og er dårlig, er det en anden sag. Så skal du blive hjemme, til feberen er væk, og du er i stand til at gå på job,« siger Anette Skov.

2) Du må gerne have lidt feber og gå på arbejde

Generelt skal du ikke tage på job med feber. Men feber i den lave ende er ikke altid årsag til, at du skal blive hjemme.

»Har du en lille smule feber, det vil sige et sted mellem 37,5 og 38,0, kan du stadigvæk godt tage af sted på arbejde, hvis du alment er i rimelig stand,« siger Anette Skov.

3) Du må gerne være forkølet og tage på job

Når du er forkølet, er du træt og uoplagt, men de fleste gange kan du godt komme af sted og klare en arbejdsdag. Du skal altså ikke blive hjemme for at tage sygdommen i opløbet.

»Du skal ikke blive væk fra arbejde, når du har lidt ondt i halsen og er lidt forkølet. Så må du godt komme af sted på 2 Panodiler og tage noget næsespray en lille uges tid. Der er ikke noget belæg for, at man bliver syg i længere tid, fordi man går på job med forkølelse. Helt personligt oplever jeg nærmest, det er modsat, og det er lige før, du kan blive hurtigere rask ved at komme ud og få noget luft og gøre noget aktivt,« siger Anette Skov.

4) Du må gerne tage på arbejde med ondt i halsen

Hvis du har ondt i halsen, kan du ofte alligevel gå på arbejde.

»Hvis du har feber under 38,5, eller hvis du hoster eller er forkølet samtidig, tyder det på en virus. Du behøver ikke kontakte lægen, og du har ikke brug for behandling. Hvis din almene tilstand ellers tillader det, må du godt tage på arbejde på 2 milde smertestillende,« siger Anette Skov.

5) Tag ikke på arbejde med influenza

Til gengæld anbefaler Anette Skov bestemt ikke, at du tager af sted med influenza.

»Vi er kede af, at folk tager af sted med influenza. Det smitter voldsomt og kan have alvorlige komplikationer særligt for ældre og skrøbelige patienter. Men influenza er ikke forkølelse. Hvis du har influenza, får du pludselig høj feber, hovedpine og muskelsmerter. Influenza kommer altså hurtigt. Din almene tilstand er dårlig, du har det meget skidt, og du er ikke i tvivl, når du har en rigtig influenza, der typisk varer en uge,« siger Anette Skov.

Hun forklarer videre, at hvis du kan tage sygdommen med et par Panodil, så er det nok ikke en influenza. Ved influenza er du så dårlig, at du hverken kan eller skal tage på job.

6) Du må gerne tage på job med en smule dårlig mave

Dårlig mave og diarré er berygtet for at være voldsomt smitsomt, men det er det ikke i alle tilfælde.

»Har du diarré og opkast og måske endda feber, så er du alment så dårligt, at du ikke skal sætte dig på din arbejdsplads. Du smitter formentlig også. Men hvis du bare har tynd afføring nogle gange om dagen, eller din mave er i uorden efter en maveinfektion uden feber, og du ikke har andre symptomer og i øvrigt føler dig rask, så er det o.k. at komme på job. Men du skal holde hygiejnen,« siger Anette Skov.

7) Du må gerne tage på job, selvom du har sovet dårligt

»Du kan godt tage på arbejde, selvom du ikke har sovet hele natten, såfremt arbejdets art tillader det. Så indhenter du oftest bare søvnen næste nat,« siger Anette Skov.

Samtidig er der heller ikke nogen grund til at blive hjemme en ekstra dag, efter man er rask.

»Du skal ikke ved de sygdommen, der er nævnt her, blive hjemme for at blive helt rask. Det vil med stor sandsynlighed ikke hjælpe. Hvis du om aftenen ikke har feber mere, så må du gerne tage på arbejde næste dag. Det forlænger ikke sygdommen, at du tager på job, hvis du ellers har det godt,« forklarer Anette Skov.

Se, hvad vi ellers skriver om: #sygdom, #forkølelse og #influenza