Lyset styrer kroppens store års-ur

Når vinteren nærmer sig, og lyset forsvinder, bliver vi ikke kun mere trætte, vi bliver også mere sultne. Omvendt, når dagene igen bliver lange, får vi masser af energi. Det hele er styret af hormoner.
Lampe på natbord

Hormonsystemerne kommer ud af takt, og derfor kan man blive mere træt både om foråret og om efteråret.

Julesulet kommer (næsten) af sig selv

Når der om vinteren ikke kommer ret meget lys ind gennem øjet, producerer vi mere af søvnhormonet melatonin. Det gør os mere trætte. Når det er mørkt og koldt, forledes kroppen også til at tro, der måske kunne blive mangel på mad.

"Mange pattedyr - herunder mennesket - har et stofskifte, der er indstillet til at fodre os op forud for vinteren. Derfor kan der om efteråret opstå en trang til fed mad, sød mad og større portioner. Så når mange føler, at de har taget på i julen, er det måske ikke hele sandheden. Det kan have været undervejs hele efteråret," fortæller lektor Maria Lennernäs fra Luleå Tekniske Universitet.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Du får mere energi med sommerens komme

Når solen om foråret vender tilbage, får lyset hjernen til at producere mere af 'velværehormonerne' dopamin og serotonin. Men vi kan nu godt være trætte alligevel.

"Vi kan få en slags jetlag - præcis som når man flyver til en anden tidszone. Hormonsystemerne kommer ud af takt, og derfor kan man blive mere træt både om foråret og om efteråret, når dagene pludselig bliver meget længere eller kortere," fortæller Maria Lennernäs.

Men når solen får magt, og kroppens hormonbalancer kommer i balance, får man energi igen.

"Man får nyt overskud i hverdagen. Måske skal huset males, og haven ordnes. Man er ikke træt på samme måde, fordi der ikke er så mange mørke timer, og derfor dannes der ikke så store mængder af søvnhormonet melatonin. Samtidig bliver trangen til sød og fed mad også mindre," fortæller Maria Lennernäs.

Læs mere om