Lav nemt en madplan til hele ugen

Få her en guide og masser af inspiration til at lave en god madplan for hele ugen. Du sparer tid og penge, hvis du laver en madplan. Og så bliver der også mere overskud til at være kreativ i køkkenet.

Madplaner kan godt justeres løbende. Så hvis du pludselig finder ud af, at der kommer ekstra spisende om tirsdagen, kan du supplere retten ved at bage et brød. Eller du kan bytte tirsdagsretten ud med torsdagsretten, hvis den er nemmere at opjustere.

TILMELD DIG SAMVIRKES MADPLAN HER

 

Sådan udarbejder du en madplan - trin 1-5

  1. Find papir og kuglepen frem og skriv ugens dage op. Beslut, om du vil lave madplan for de kommende tre dage, for hele ugen eller kun for hverdagene.
  2. Få først overblik over, hvem der er hjemme hvilke dage, og om der er gæster, så du ved, hvor mange du skal lave aftensmad til de forskellige dage.
  3. Kig i køleskabet, fryseren og i skufferne og find mad, som gerne skal bruges den kommende uge. Hvilke retter kan ingredienserne indgå i?
  4. Hent inspiration på nettet eller i kogebøger. Tal eventuelt med andre i husstanden om, hvad de kunne tænke sig at spise. Skriv en ret på til hver dag.
  5. Nu er du klar til at skrive en indkøbsseddel og til at gå ud og handle til hele ugen.

 

Madplaner frigiver energi til at være kreativ

Når man bruger en halv time lørdag eller søndag på at lave en ugentlig madplan, har man tid til at kigge i kogebøger eller søge efter nye opskrifter på nettet. At være kreativ på forhånd hjælper dig til at tænke ud af boksen, så man ikke gentager de samme 10 klassikere, som man har tendens til, når det skal gå stærkt i hverdagen.

»Når man laver madplaner, får man mere varieret mad, fordi man har tid til at tænke over, hvad man vil spise. Og fordi man ikke køber ind, når man er sulten,« siger cand.pæd. i hjemkundskab Vibeke Paaske Madsen, der underviser i madlavning, sundhed og ernæring på Suhrs Højskole.

Du sparer penge med madplaner

Impulsshopping er sjældent godt for pengepungen, og det undgår man, når man kun køber ind en gang om ugen og bruger en indkøbsseddel.

Madrester står heller ikke og bliver glemt og gamle, når man har styr på, hvad der skal serveres de kommende dage. Man sparer penge, når man spiser sine rester i stedet for at fodre dem til skraldespanden.

»Hvis man er på SU eller skal spare, er madplaner en god idé, fordi man har overblik over, hvad man skal købe, og hvad der skal bruges op,« siger Vibeke Paaske Madsen.

Du bruger mindre tid på indkøb og madlavning med madplaner

Et stort indkøb til fem dage tager ikke meget længere tid end et lille indkøb til én dag, da man jo skal igennem hele butikken alligevel.

Når du giver dig selv overblik over ugen, kan du også på forhånd forudse, hvis der er en dag, hvor du ikke har tid til at lave mad. Så kan du lave dobbeltportion en af de foregående dage, så der er lavet mad på forhånd.

»Man kan eventuelt supplere det ugentlige indkøb med små indkøb af fisk og andre friske ting, der ikke kan holde sig så længe,« siger Vibeke Paaske Madsen.

Variationen af retter bliver større

Når man udarbejder madplaner uge for uge, får man også et bedre overblik over, hvad man rent faktisk spiser. Så kan man lettere få øje på, hvis man spiser for lidt fisk eller for meget kød, og ændre på sine vaner. Det gør aftensmaden mere varieret og gør det nemmere at leve sundere.

Man kan også inddrage børnene og lade dem bestemme, hvad der skal spises en aften om ugen, eller de kan have en maddag, hvor de laver mad.

Madplaner mindsker madspild

Du kan ofte forudse, om der vil opstå rester fra et måltid, når du laver en madplan. Hvis du serverer kylling om mandagen, ved du måske, at du vil have et kyllingebryst til rest. Det kan indgå i en forret, hvis der ikke er nok mad til hele familien, eller det kan bruges som én ud af mange ingredienser i de pitabrød, i skal have onsdag.

Det er også en god idé at begynde ugens madplan med at kigge i fryser, køleskab og skuffer for at se, om der er noget, der skal bruges op.

Download din egen madplans-skabelon her.

Se, hvad vi ellers skriver om: #rester, #budget, #aftensmad, #madspild, #hverdagsmad, #familie, #hverdag og #spareråd