Lad ikke kun børnene lave det kedelige

Overlad ikke kun det kedelige skrællearbejde til børnene. Måske synes Mads, Otto eller Isabella slet ikke, at det er sjovt at stå på en skammel og skrælle den ene gulerod efter den anden. Måske lægger barnet skrælleren fra sig og forlader køkkenet, og hvad skal han så lokkes ud med næste gang? Måske er det sjovere at forme frikadeller. Lyt til barnets ønsker.

Lad barnet være med til at vælge

Lad barnet være med til at vælge, men gør det enkelt. Børnene kan vælge efter: ”Vi kan få tomater eller røde peberfrugter til det her - hvad synes du?” På den måde udfordrer man børnene, uden at gøre madlavning og planlægning for krævende. Og så blive det sjovere at være med

Lad dem lugte og smage

Lad børn lugte til maden, smage på den og røre ved den. Det er med til at udvikle deres sanser og kendskab til nye råvarer.

Vær åben for eksperimenter

Mad er fascinerende for børn og giver dem lyst til at bruge deres sanser, lege og eksperimentere. Vi voksne har derimod ofte en fast idé om, hvad man kan blande, og hvad der smager godt sammen.  Prøv at lade børnene følge nogle af deres indskydelser, så de kan danne sig et erfaringsgrundlag. Tal om, hvordan maden kommer til at smage.

Giv ansvar 

Giv børnene overblik over, hvad det er for en ret, I skal lave, og i hvilken rækkefølge tingene skal laves. Når børnene har et overblik, er det lettere at tage ansvar, og børn, der får ansvar, bliver mere motiverede til at gå i køkkenet.

Lær at sige pyt

Vær ligeglad med, om agurkerne bliver skåret i skiver eller klodser, om der kommer mel i håret, eller om bollerne bliver runde eller femkantede.

Lav bare pandekager

Det er tilladt at øve sig på noget, der er sjovt, men ikke nødvendigvis det sundeste, for eksempel pandekager. De giver god øvelse.

Sluk tv’et og lad mobilen ligge

Vær enige om, at når I laver mad, laver I mad. Sluk tv’et, lad mobilen ligge, hvis du da ikke lige læser opskrifter på den, og lad være med at tro, at du også skal nå at hænge en tøjvask op, mens du laver mad. God madlavning kræver din opmærksomhed.

Prøv at have tid nok

Gem den fælles madlavning til en dag, hvor der er god tid. Hvis du selv udstråler, at maden helst bare skal overstås i en fart, får du ikke dit barn til at tro, at det er sjovt at lave mad. Hvis der ikke er tid til at være sammen i køkkenet, så vælg hellere en nem færdigret eller halvfabrikata og vær sammen om noget andet end at lave mad.

Lad det flyde

Prøv at slappe lidt af med oprydningen i køkkenet. Der er ærgerligt, hvis tanken om oprydning afholder jer fra at slå jer løs i køkkenet. Fej gulvet, tør bordene, fyld opvaskemaskinen, når I er færdige. Gem eventuelt gryderne til næste dag.

Se, hvad vi ellers skriver om: #børn, #ernæring, #køkken, #familie, #samvær og #børn i køkkenet