Kødfrie dage er en bæredygtig trend

Det er blevet trendy at passe på kloden. I hele verden popper initiativer og opfordringer med det samme budskab op: Drop kødet – mindst en dag om ugen.

I Danmark skyder vegetarrestauranter og grønne kogebøger frem. Det er ved at blive trendy at spise grønt. Og måske ender vi der, hvor Den Økologiske Landbrugsskole og Europahøjskolen i fremtiden kan kalde sig trendsættere, de har nemlig begge indført to ugentlige kødfrie dage for tre år siden.

Grøn torsdagskost i kantiner, restauranter og institutioner

Det er nu tre år siden, at FN´s førende klimaekspert, Rajendra Pachuri, kom med opfordringen: ”Opgiv kødet en dag om ugen”. 
Den belgiske by Gent lyttede, og gjorde torsdag til ugens kødfri dag. Så der står den på grøn mad i byens kantiner, restauranter og institutioner – for både private og erhvervslivet bakker op om initiativet.
I London har Sir Paul McCartney taget sagen i egen hånd og oprettet organisationen ”Meat Free Monday”. Eks-beatlen er nemlig glødende vegetar, miljø-og dyreretsforkæmper – og så har han komponeret en sang til formålet. Man kan lytte til den på hjemmesiden: www.meatfreemondays.com

Kødfriedage er en gammel kending

Men vi skal faktisk en del år tilbage for at finde de første initiativer til kødfrie dage. Allerede i 2003 så kampagnen” Meatless Monday” dagens lys i USA. 

Målet var at fremme folkesundheden og samtidig skåne miljøet. Det blev en så stor succes, at kampagnen nu er blevet til en hel bevægelse, der inspirerer langt ud over landets grænser.

Dem grønne trend spirer i Danmark

“Så spis lidt mindre kød... Måske kan du endda holde en kødfri dag ind imellem”. Sådan står der på Randers Kommunes hjemmeside.  Og selvom kommunen ikke er nær så konsekvent, så er den gode intention ikke til at tage fejl af.

Det er den heller ikke hos vegetar og kogebogsforfatter Kirsten Skaarup. Hun arbejder for at indføre en kødfri fredag i Danmark, blandt andet igennem hjemmesiden www.kodfrifredag.wordpress.com, hvor hun deler ud af grønne opskrifter og skriver om miljø, dyrevelfærd og vegetarmad.

Kaninføden er trendy

Vegetarrestauranter og grønne kogebøger skyder også frem i Danmark. Det er blevet trendy at spise grønt. Og måske ender vi der, hvor Den Økologiske Landbrugsskole og Europahøjskolen i fremtiden kan kalde sig trendsættere, de har nemlig begge indført to ugentlige kødfrie dage for tre år siden. 

Se, hvad vi ellers skriver om: #bæredygtighed, #kød og #vegetar