Kastreres hangrisene ikke længere?

Hvordan sikrer man forbrugerne mod grisekød, der lugter af hangris?
?

Jeg har flere gange oplevet, at flæskesteg og bacon under tilberedning ved opvarmning lugter fælt af orne. Jeg har fået forklaret, at man ikke længere kastrerer hangrise, da dette nu skal ske i bedøvelse, og det vil producenterne ikke betale for, men at de slagtes, inden de bliver kønsmodne. Problemet er så, at det ikke altid er til at vide, hvornår hangrisene bliver kønsmodne. Kan det lade sig gøre at lave en test, der afslører, om grisen er kønsmoden, så den kan sorteres fra? Hvordan undgår jeg at købe kød fra hangrise og derved undgå lugtgener og mistet appetit? Hvordan rengør jeg min ovn og pande, da de efter adskillige ganges brug stadig lugter ved opvarmning? På nettet er der forslag om at koge panden af med saltvand.

Mette Bormann Bannergaard, Haslev

Svar fra Inger Abildgaard

Det er standard i Danmark at kastrere hangrise netop på grund af risikoen for ornelugt, og risikoen for at finde kød fra ukastrerede hangrise er lille på det danske detailmarked. Når uheldet alligevel er ude, kan køkkentøjet rengøres på sædvanlig vis. Lugten forsvinder efter kort tid ved almindelig brug. Svin slagtes, når de er 5-6 måneder gamle, det gælder også hangrise.  Både alder og vægt har indflydelse på hangriselugt, men der er ingen sikker grænse for hverken vægt eller alder. Hangrise og orner er kønsmodne, når de kan gennemføre bedækning. Det sker tidligst i 6-7-måneders alderen. Kønsmodning er bestemt af ornens alder og i mindre grad af vægten. Der findes ingen test, der praktisk kan anvendes.

Inger Abildgaard er madredaktør på Samvirke, hvor hun siden 1994  har skrevet og redigeret bladets madsider.

Se, hvad vi ellers skriver om: #flæskesteg, #svinekød og #lugt