Kan man spise sig gravid?

Har kosten en bestemt betydning for chancerne for at blive gravid?

Kost alene kan ikke hjælpe graviditeten, men den er en stor del.

Mad alene kan ikke gøre det

»Nej, mad alene kan jo ikke gøre det, men for mange kvinder har kosten bestemt betydning for chancerne for at blive gravid.«

Så klart lyder svaret fra Bjarne Stigsby, der er speciallæge i gynækologi og obstetrik. Han har i mange år hjulpet barnløse par.

Den korte forklaring er, at nogle mennesker har rod i deres sukkerstofskifte. De er mindre følsomme over for insulin, som er det hormon, der sørger for, at sukker fra blodbanen kan optages i muskelcellerne, så de kan arbejde. Som modtræk skruer kroppen op for insulinniveauet.

Hormonelle forstyrrelser kan betyde nedsat frugtbarhed

Det kan forårsage hormonelle forstyrrelser, som igen betyder nedsat frugtbarhed. Efter Bjarne Stigsbys opfattelse er det i større eller mindre grad et problem for hovedparten af alle ufrivilligt barnløse. Både mænd og kvinder kan have problemet

Den søde ventetid

 

25 procent af unge, raske par bliver gravide den første måned, de prøver.

For 60 procent lykkes det i løbet af 3 måneder.

80-85 procent bliver gravide inden for 1 år, mens 90-95 procent må vente 2 år.

Resten har et egentligt fertilitetsproblem.

 

»Hos en kvinde kan et højt insulinniveau hæmme hendes ægløsning og gøre den uberegnelig. Men derudover kan insulinen også påvirke kroppens immunsystem, så den kommer i en slags betændelsestilstand. Det kan blandt andet påvirke sædcellernes evne til at få kontakt med ægget,« fortæller Bjarne Stigsby.  

Hos mænd kan en mindre følsomhed over for insulin også få konsekvenser for frugtbarheden.

»Når insulinniveauet er højt, har han et lavt testosteronniveau, og omvendt. Testosteronet styrer blandt andet produktionen af sædceller, og med et lavt indhold af testosteron falder mængden af sædceller tilsvarende,« fortæller Bjarne Stigsby.

Begræns indtaget af sukker og stivelse

Løsningen på problemet er typisk en kombination af en medicinsk behandling, mere motion og en kostomlægning, så insulinniveauet falder.

»Alle former for sukker og stivelse skal man begrænse. Ud med sukker, pasta, ris, kartofler og hvidt brød. Jeg anbefaler, at hvert måltid indeholder lige meget energi fra kulhydrater, fedt og protein. I forhold til en almindelig kost betyder det en hel del mere energi fra protein og lidt mere fra fedt,« siger Bjarne Stigsby.           

Se, hvad vi ellers skriver om: #graviditet, #pasta og #forældre