Kan man få økologisk hudpleje og kosmetik?

Økologisk shampoo og økocreme lyder skånsomme og sunde for huden, men kan nemt være det modsatte. Der er nemlig kun få krav til økologiske plejeprodukter. Samvirke guider dig gennem junglen, så du kan se, hvor du får mest økologi i tuben.

Selvom en creme er mærket økologisk, kan op til 90 procent af indholdet være ikke-økologisk.

kokosmetik er ikke underlagt statslige regler 

Økologiske gulerødder ved vi, hvad er. Det røde Ø på posen garanterer, at gulerødderne er dyrket skånsomt for naturen og uden sprøjtemidler. Nogle påstår ligefrem, at de kan smage forskel på den økologiske og den konventionelle gulerod. 

Creme og shampoo sælges også i stigende grad i økologiske udgaver, men i modsætning til fødevarer er der ikke en statslig ordning, der garanterer indholdet. 

Økologiske hudplejeprodukter er tit mærkede med andre mærker. Mærkerne er ikke officielle, og derfor kan reglerne for indholdet variere, alt efter hvilket mærke der sidder på emballagen. 

EcoCert er et af de største mærker, når det gælder økologiske plejeprodukter. Mærket er fransk, og ifølge reglerne kan et EcoCert-mærket produkt kalde sig økologisk, selvom kun 10 procent af indholdsstofferne er økologiske. 

Pas på med parfumestofferne i økokosmetik

Parfumestoffer kan være farlige. Det har vi lært, og mange økologiske plejeprodukter indeholder naturlige parfumestoffer og olier, der giver duft. Men pas på. Et naturligt parfumestof kan være lige så allergifremkaldende som et kunstigt parfumestof. Kig derfor efter, om parfumestoffet er mistænkt for at kunne give allergi. 

Parfumefri alternativer findes også. Kig efter dem, hvis du sværger til økologiske kosmetikprodukter, shampooer eller cremer. 

Her er mærkerne, du kan møde på økologiske hudplejeprodukter og shampooer


EcoCert

For at opnå EcoCert Organic på kosmetik og produkter til personlig pleje, skal 95% af de ingredienser, der kan fås økologiske, være økologiske - det er ingredienser fra planter. 

10% af det færdige produkt skal være økologisk, når man udregner i forhold til den samlede vægt/rumfang af ingredienser.

Svanen

Desuden indeholder svanemærkede produkter ikke stoffer, som er klassificeret allergene, hormonforstyrrende eller sundhedsskadelige på anden måde. Babyprodukter må ikke indeholde parfume. Der må ikke være parabener i varen. 

EU’s Blomsten

Den blå krans

USDA Organic

Mærkes det ”Økologisk”, er 95% af ingredienserne økologiske. 

Mærkes produktet med "produceret med økologisk indhold", skal min. 70% være økologisk. 

Resten af ingredienserne skal stå på en godkendt liste (NOP), som er meget restriktiv.

Se, hvad vi ellers skriver om: #økologi, #bæredygtighed, #hud, #makeup og #hudpleje