Kan man bruge sur mælk til pandekager?

Kan man bruge sur mælk i sine pandekager, eller er det sundhedsskadeligt?
?

I min barndom brugte min mor mælk, som var blevet sur, til pandekager eller æbleskiver. Er mælken sundhedsskadelig, når den er blevet sur, eller går det kun ud over smagen?

Inge Bekke, Havdrup

Svar fra Susanne Knøchel

Mælk ved stuetemperatur som i et gammeldags fadebur bliver typisk sur, fordi de bakterier, der vokser hurtigst ved denne temperatur, danner meget syre. Det er anderledes ved køleskabstemperatur, hvor mælken holder meget længere. Her får gammel mælk ofte en mere kvalm lugt, da det er andre bakterier, der dominerer. Gammel mælk kan i nogle tilfælde - men langtfra altid - indeholde sundhedsskadelige bakterier.

Ved varmebehandling vil langt de fleste bakterier dø, men nogle er i stand til at danne varmeresistente sporer, der vil kunne overleve i midten af en blød æbleskive. Hvis der er tale om Bacillus cereus, der kan optræde i pasteuriseret mælk, er nogle stammer sundhedsskadelige, men de skal have været til stede i stort antal for at udløse sygdom. Sandsynligheden for dette er ikke stor i varmebehandlede varer som æbleskiver, men den er til stede.

Susanne Knøchel er professor i mikrobiologisk fødevaresikkerhed ved Institut for Fødevarevidenskab ved Københavns Universitet.Susanne Knøchel forsker i bakterier i fødevarer.

Se, hvad vi ellers skriver om: #ernæring, #bakterier, #mejeriprodukter, #kager og #pandekager