Kan jeg genbruge lagen fra konservesdåsen?

Duer lagen fra dåsen som ingrediens i madlavningen?

Brug bare dåsens indhold, men hold øje med, at der ikke er skader på dåsen.

?

I mange former for konserves ligger varen i lage. Eksempelvis olie-, eddike- og sukkerlage. Kan disse lager anvendes til brug som krydderi eller som en egentlig ingrediens i madlavningen?
 

Bent Jørgensen, Galten

Svar fra Leif Skibsted

Hvis den konserverede fødevare i dåsen eller glasset kan anvendes, kan lagen også anvendes uden fare for forgiftning.

Vær dog altid opmærksom på forandringer i fødevarens farve, lugt og smag, og kasser det hele, produkt og lage, hvis der er uventede forandringer. Det gælder også forandringer i låget på glasset eller af dåsen.

Hvis dåsen eller låget buler ud, det kaldes bombage, bør man aldrig anvende indholdet.

Overtrykket kan skyldes forrådnelse, hvor farlige bakterier producerer gasser, eller det kan skyldes opløsning af det metal, dåsen er fremstillet af. Bakteriel bombage ses for understeriliserede dåser, mens kemisk bombage, som er mere almindeligt, ses for sure produkter som tomatpuré og flåede tomater, hvor tomaternes syre opløser dåsens metal og udvikler brint.

Sure frugtprodukter og sure drikkevarer sælges ofte i metaldåser, hvor dåsens metal er beskyttet mod kontakt med syre med en plastlak. I disse produkter må lakken ikke være revnet eller faldet af, så syren opløser metallet, eller man indtager flager af lak ved et uheld. Smager frugten eller drikken af metal, bør det hele altid kasseres. 

 

Leif Skibsted er professor i fødevarekemi ved Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet.

Se, hvad vi ellers skriver om: #dåse, #aftensmad og #krydderier