Kan der være farlige bakterier i genopvarmet ris?

Skal jeg lade være med at genopvarme risen på grund af bakterier?
?

Jeg så i en tv-udsendelse om mad, at man ikke må genopvarme kogte ris, fordi der er nogle bakterier i risene, som danner giftstoffer ved opvarmning.

Firmaer, der laver færdigretter med ris, opvarmede den ukogte ris med meget varm damp for at slå bakterierne ihjel. Jeg har spurgt andre, bl.a. en thailænder, og ingen har hørt det før.

 

Hans Pihl, Allinge

Svar fra Leif Skibsted

Hvis de kogte ris køles for langsomt ned efter kogning og senere opbevares ved for høj temperatur, er der en risiko for, at en sporedannende bakterie (Bacillus cereus) kan vokse frem og danne sygdomsfremkaldende stoffer ved opbevaring af de kogte ris. Det bør ikke være et problem i almindelige husholdninger, kog gerne ris til flere dage, men køl dem hurtigt ned og opbevar de kogte ris i køleskabet, så kan de genopvarmes og anvendes dagen efter.

Leif Skibsted er professor i fødevarekemi ved Institut for Fødevarevidenskab ved Københavns Universitet.

Læs mere om