Hvorfor skal øko-varer pakkes ind?

Økologiske frugter og grøntsager er tit pakkede ind. Det stemmer jo ikke helt overens med den økologiske tankegang, mener en læser.
?

Jeg synes, det er et dilemma at skulle have masser af plast med hjem, når jeg køber økologiske varer! Kan Coop ikke stå i spidsen for en mere miljøvenlig indpakning? 

Annette Johannesen, Svendborg

Svar fra Thomas Roland

Emballagen holder varen frisk og beskytter under transport, ved håndtering og i butikken. Det er vigtigt for at undgå madspild. Ikke mindst frugt og grønt opnår langt bedre holdbarhed, når varen beskyttes. I forhold til de økologiske varer er der yderligere en grund til emballering. Her skal vi nemlig sikre os, at varen ikke kan blandes sammen med tilsvarende konventionelle varer.

Hvis vi har en vare  uden emballage, skal den økologiske derfor være pakket ind eller omvendt, selvfølgelig. Da det i de fleste tilfælde er den økologiske vare, vi sælger mindst af, er det typisk den, vi vælger at emballere. På den måde bruger vi samlet set mindst muligt emballage. 

Når vi bruger emballager, er vi optaget af, at så stor en del som muligt kan genanvendes. Derfor er vi som den første dagligvarehandel i Danmark netop nu ved at sikre, at der på alle vores egne varer står sorteringsanvisning på emballagen. 

Endelig er det også vigtigt at huske, at den store miljøpåvirkning fra fødevarer­ne faktisk ligger i produktionen, mens emballage og transport oftest udgør under 10 procent af varens samlede fodaftryk på miljøet. Men jeg kan stadig godt forstå din undren. Ikke mindst plastic bliver ofte set som en problematisk emballage af mange forbrugere.

Vi har derfor iværksat forskellige forsøg med alternative emballager (for eksempel bionedbrydelige materialer eller materialer baseret på plantefibre). Udfordringen med disse er, at de ikke kan indgå i genanvendelsesprogrammer, men enten skal komposteres eller afbrændes. Derfor er de ikke nødvendigvis bedre for miljøet end plastic, selvom de umiddelbart ser sådan ud. De koster typisk både mere vand og energi at fremstille. Jeg håber dog, at vi finder nogle løsninger, så emballagerne i fremtiden bliver endnu bedre. Men undvære dem kan vi næppe! 

Thomas Roland er ansvarlighedschef i Coop og er blandt andet afdelingschef for Coop Ansvarlighed, der arbejder med etisk handel, sundhed og miljø.

Se, hvad vi ellers skriver om: #økologi, #frugt og #supermarked