Hvorfor sælges æg fra køl?

Hvorfor er danske æg altid på køl?
?

Hvordan kan det være, at man i Danmark kun kan købe æg fra køl? I andre lande er æg ikke altid på køl. 

VIGDIS ANDREASEN, KOKKEDAL

Svar fra Winnie From Thesbøl

I Danmark skal æg i butikkerne opbevares på køl. Du kan dog godt købe æg, der ikke er på køl. Salg af æg fra stalddøren er nemlig fritaget fra regler om køleopbevaring.

Årsagen til de restriktive forhold i Danmark er, at der i 1980’erne var store udbrud af salmonellainfektion med flere dødsfald til følge. Det førte til en handlingsplan, hvor æg overvåges fra jord til bord. I dag er antallet af salmonellainfektioner faldet til det laveste niveau i mere end 30 år. Jo køligere æg opbevares, jo ringere er risikoen for, at eventuelle bakterier i æggene formerer sig. Derfor anbefales det at opbevare æg i køleskab.

Man kan dog godt opbevare sine æg uden for køleskab, selvom de har været på køl i butikken, men holdbarhedsperioden på pakken forudsætter, at æggene opbevares på køl.

 

Winnie From Thesbøl er mad-, måltids- og husholdningskonsulent og cand. pæd.

Se, hvad vi ellers skriver om: #opbevaring, #køleskab, #æg og #holdbarhed