Hvorfor kan jeg ikke få kødpålæg uden nitrit?

Hvorfor er der overhovedet nitrit i fødevarer, når nitrit er kræftfremkaldende?
?

Hvor kan jeg finde/købe kødpålæg til madpakken uden tilsat E250?

Som jeg har forstået det, er det helt unødvendigt at anvende E250. Når stoffet tilmed er kræftfremkaldende, har vi som forbrugere ikke krav på at få dette E-mærke fjernet fra fødevarerne?

Anne Andersen

Svar fra Leif Skibsted

Hvis man ikke ønsker at indtage nitrit (E250), kan man vælge økologisk kødpålæg, der fremstilles uden nitrit og andre tilsætningsstoffer. Parma-skinke og enkelte af de spanske serranoskinker fremstilles uden nitrit.

Nitrit anvendes i almindelige pålægsvarer for at sikre farve i pålægget, fravær af harsk smag i kogte produkter som rullepølse og for at beskytte mod pølseforgiftningsbakterier (botulisme). Vi danner i øvrigt selv nitrit i kroppen.

Leif Skibsted er professor i fødevarekemi ved Institut for Fødevarevidenskab ved Københavns Universitet.

Se, hvad vi ellers skriver om: #tilsætningsstoffer, #madpakke og #pålæg