Hvorfor får man ’brain freeze’ af at spise is - og hvad kan man gøre ved det?

Is smager dejligt, men mange har prøvet at få hovedpine, når de har taget en bid af den kolde masse. Men hvorfor får man ’brain freeze’ af at spise is og andre kolde ting – og hvad kan man gøre ved det? Jakob Blicher er lektor på Center for Funktionel Integrativ Neuroscience og giver dig svaret.

'Brain freeze' opstår, når den kolde is rammer det bagerste af ganen

Blodkarrene trækker sig sammen

Når isen rammer det bageste af din mund, så kommer isen til at ligge ret tæt på nogle af blodkarrene til hjernen.  Disse kar trækker sig så sammen og udvider sig igen, og fordi der ligger nervetråde tæt på blodkarrene, rammer de nerverne, og det gør ondt.

Hjernen har svært ved at placere den uvante smerte, som egentlig sidder i blodkarrene. Så hjernen omplacerer smerten til steder, vi kan forholde os til. Det er typisk ved øjnene og i panden.

Er min is koldere end din?

Nej, det er den ikke.

Folks anatomi er forskellig, og det betyder, at blodkarrene ikke ligger samme steder hos alle mennesker. Derfor optræder ’brain freeze’ oftere hos nogle mennesker end hos andre.

Undgå at spise is for hurtigt

I en canadisk undersøgelse lavet i 2002 skulle nogle skolebørn spise en is enten hurtigt eller langsomt. Den ene halvdel af børnene skulle spise isen på under 5 sekunder, mens den anden halvdel skulle bruge over 30 sekunder på det. ’Brain freeze’ viste sig mere end dobbelt så hyppigt hos de børn, der spiste isen hurtigt.

Så når du nyder din is eller kolde drink, så hold lidt igen, hvis du har problemer med det kolde gys.

'Brain freeze' på dansk

Hjernefrys og ishovedpine er danske betegnelser for symptomet ’brain freeze’

Hvis det kolde alligevel var for fristende, og du har fået ’brain freeze’, så prøv at opveje det kolde med noget varmt, som f.eks. kaffe eller varm kakao. Det får blodkarrene til at udvide sig igen.

Læs mere om