Hvordan får jeg kalk fra sesamfrø?

Kan kroppen optage kalk fra rene sesamfrø, eller skal de behandles med noget først?
Sort sesam i ske

Citronsaft kan hjælpe med til at gøre calcium mere tilgængeligt fra kosten.

?

Jeg har læst et sted, at sesamfrø indeholder vældig meget kalk. Da jeg har knogleskørhed, er jeg interesseret i at få så meget kalk som muligt gennem kosten.

Jeg er derfor begyndt at komme en halv skefuld sesamfrø i min morgenmads-blanding. Spørgsmålet er nu: Kan kroppen optage calcium fra frøene, eller skal de behandles på en særlig måde først? 
 

Tove Matthiasen, Strandby

Svar fra Leif Skibsted

Sesam er en god kilde til calcium, men frøene skal tygges meget grundigt, hvis man spiser dem, som de er, for at calcium kan frigives og optages i kroppen.

Det er bedre at riste og knuse sesamfrøene, som når de anvendes til tahin. Tahin er en pasta, der fremstilles af ristede hele sesamfrø og planteolie, og som anvendes blandt andet til hummus.

Vi skal indtage kalk svarende til omkring 1 g calcium hver dag. Anbefalet dagligt indtag svarer til 3 store glas mælk, 60 g fast ost som for eksempel parmesanost eller 100 g hele sesamfrø.  

I sesamfrø er calcium bundet til fytin, men ristning er med til at frigive calcium. Citronsaft vil også hjælpe med til at gøre calcium mere tilgængeligt fra kosten.

 

Leif Skibsted er professor i fødevarekemi ved Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet