Hvepse-sæson: Sådan afhjælper du allergichok

Der er masser af hvepse i luften, men for allergikere kan stikket være livsfarligt. Samvirke giver her rådene for, hvad du skal gøre, hvis uheldet er ude.


Fakta om anafylaktisk chok

Et anafylaktisk chok som følge af allergi er meget sjældent, men det koster dog 1-2 liv om året i Danmark. Chokket kommer af allergiske reaktioner for stik, nødder, hvede, mælk og andet.

Når man bliver stukket første gang, kan kroppen udvikle et antistof, som reaktion på stikket. Næste gang man bliver stukket, vil kroppen så udskille dette antistof, som kan gøre at blodkarrene trækker sig fra hinanden. Det skaber en blødning i kroppen, som gør at blodtrykket falder, og det vil sende kroppen i chok.

Allergien kan behandles

Man anslår at omkring 50.000 danskere lider af allergi overfor hvepse eller bier, men det er dog langt fra alle, der kan risikere et anafylaktisk chok.

Hvis man oplever allergi overfor hvepse og bier, er der mulighed for en kur. Et behandlingsforløb ved en allergilæge kan kurere den ellers potentielt farlige allergi.

»Man kan komme i immunterapi, hvor man får injiceret ganske små mængder af biens gift i armen, og så opbygger man gradvist en tolerance,« siger Lars Poulsen.

En sådan behandling vil typisk tage 5 år og kan kurere allergien fuldstændig.

Vi tager ofte fejl af bier og hvepse

Mange af os forveksler i øvrigt ofte bier med hvepse. Men det er værd at vide, at bier generelt ikke er agressive, og de er ikke interesserede i konflikt med
mennesker. Bier er heller ikke synderligt interesserede i marmelademadder eller søde
sager på terrassens bord, men i mere blomster.

Se, hvad vi ellers skriver om: #allergi, #insekter og #bier