Hvad gør jeg, når der kommer en glutenoverfølsom til middag?

Hvad gør man lige, når man får en gæst på besøg, der ikke kan tåle gluten? Cøliaki hedder sygdommen - og det lyder umiddelbart meget omstændeligt. Det er det ikke, men det kræver lidt omtanke.

Det er høfligt at have tænkt på, at alle kan spise det hele – eller i det mindste sørge for, at der er et godt alternativ.

Hvad er cøliaki

Cøliaki er ligesom allergi en sygdom i immunsystemet, men mekanismerne er forskellige. Cøliaki er en skadelig immunreaktion i tyndtarmen, som udløses af nogle proteiner, der især findes i hvede, rug og byg. Populært kaldes disse kornproteiner for ’gluten’. Sygdommen kræver, at man livet igennem må holde en diæt uden protein fra hvede, rug og byg. Hvis man har cøliaki og spiser mad med gluten, skader man tyndtarmens frynsede slimhinde. Tarmens overflade bliver mindre, og maden fordøjes dårligere. Det betyder, at vitaminer og andre næringsstoffer ikke bliver optaget, som de skal.Hvis man derimod overholder diæten og ikke spiser gluten, heler tyndtarmens overflade, og evnen til at optage næringsstoffer bliver efter nogen tid igen normal.Man kan få cøliaki i alle aldre. Årsagen til, at nogle udvikler cøliaki, er endnu ukendt. Man ved dog, at cøliaki er delvist arveligt, og at sygdommen pludselig kan bryde ud, hvis modstandskraften er påvirket, for eksempel ved en infektion. En blodprøven kan antyde, om en person har cøliaki, men der skal flere undersøgelser til for at stille diagnosen.Kilde: Astma Allergi Forbundet, Dansk Cøliaki Forening

Man skal blot se sig lidt for, hvis gæsten ikke tåler gluten

»Der findes millioner af retter uden hvede, byg eller rug, som alle kan spise med stor fornøjelse. Så man skal ikke være så bange for at invitere gæster, der ikke kan tåle gluten. Det handler blot om at se sig lidt for,« fortæller Lone Hansen, der er medlem af bestyrelsen for Dansk Cøliaki Forening og selv afholder kurser for nydiagnosticerede.  

At alle kan spise maden, der serveres, lægger hun stor vægt på.

»Det er høfligt at have tænkt på, at alle kan spise det hele – eller i det mindste sørge for, at der er et godt alternativ. Og det er ikke frugt eller popkorn, hvis de andre spiser kage,« siger hun.

Sæt dig ind i, hvad en glutenoverfølsom ikke kan tåle

Her er hendes bedste råd til hensynsfulde værter:

Download Fødevarestyrelsen pjece ’ Cøliaki og mad uden gluten’. Her står enkelt og tydeligt, hvad en glutenoverfølsom kan tåle og ikke tåle. Lad være med at tro på alt, hvad du hører fra en bager eller læser i visse ugeblade, hvor der for eksempel kan stå, at glutenallergikere kan tåle de gamle kornsorter som spelt eller emmer. Det kan de ikke.

Læs varedeklarationerne grundigt

Mange produkter kan indeholde gluten. Der kan for eksempel være gluten i: farsretter, paté, pølse, pålægsvarer, færdige middagsretter, stuvninger, sennep, ketchup, mayonnaise, remoulade,  krydderiblandinger, fyldt chokolade, lakrids, lakridskonfekt, vingummi, karameller, chips, øl, milkshake, is og sojasauce.

Snak med gæsten, inden du laver maden

Tag en åben og ærlig dialog med gæsten, inden du laver mad. Nogle glutenallergikere er ekstremt følsomme, og andre reagerer ikke lige så voldsomt over for ’forurening’ fra gluten. Der er store gradsforskelle, og det ved den enkelte bedst selv.

Vær omhyggelig med hygiejnen

Undgå at ’forurene’ de glutenholdige madvarer med de glutenfri madvarer.
Find de glutenfri varer. Man kan efterhånden få mange glutenfri produkter i de store supermarkeder. Her er ofte er flere hylder med for eksempel glutenfri spaghetti og brød.

Server varm mad - så undgår man lettest brødet

Som tilbehør kan man for eksempel servere kartofler, ris eller glutenfri pasta. Til at jævne sovsen kan man bruge maizena, almindelig fløde eller cremefine.

Se, hvad vi ellers skriver om: #allergi, #gluten og #middag