Husk jordnødder, når du er gravid

Gravide, der søger gode råd på internettet, om hvordan man kan forebygge allergi hos sit ufødte barn, kan finde mange – især udenlandske – anbefalinger om at undgå jordnødder og nødder. En ny undersøgelse tyder nu på det modsatte: Det kan faktisk virke forebyggende, at fosteret stifter bekendtskab med fødevarer, som kan være allergifremkaldende.

Den gravide og ammende mor bør spise varieret for at præsentere fosteret eller det lille barn for mange forskellige fødevarer for at forebygge allergier.

Forskel på nødder og jordnødder

En jordnød er botanisk set ikke en nød, men en bælgfrugt, som er mere i familie med grønne ærter, soja, linser og grønne bønner.

Nødder og jordnødder har ingen allergifremkaldende stoffer tilfælles, men de indeholder hver især nogle proteiner, der ligner proteiner i birkepollen og græspollen. Så hvis man har en allergi over for proteiner i birkepollen eller græspollen, kan man opleve krydsreaktioner med både jordnødder og nødder.

Fra mild til livsfarlig allergi

Ifølge Astma-Allergi Danmark er 0,6% af befolkningen - eller én for hver 160-170 indbyggere -  allergiske over for jordnødder.

De fleste med jordnøddeallergi får kløe i munden eller på læberne, kvalme, ondt i maven, træthed eller åndenød, når de spiser jordnødder. For de allerflestes vedkommende kommer reaktionen efter kort tid – typisk inden for fem minutter.

Nøddeallergi kan medføre et allergisk chok

Allergien kan være livsfarlig, hvis munden og de øvre luftveje svulmer med risiko for kvælning eller medfører et allergisk chok med blodtryksfald og kramper, som ubehandlet fører til døden.

De fleste, der er allergiske over for nødder, som for eksempel hasselnødder, valnødder, cashewnødder eller mandler, får de samme symptomer som ved pollenallergi – altså nyseture, løbende næse og rindende øjne. Der sker i forbindelse med en såkaldt krydsreaktion, hvor kroppen ikke kan skelne mellem de allergifremkaldende stoffer i pollen og i nødder.

Spis varieret

I Astma-Allergi Danmark anbefaler man mødre at spise varieret under graviditeten.

»Der er ikke dokumentation for, at man kan forebygge fødevareallergier hos sit barn, hvis man lader være med at spise bestemte fødevarer, når man er gravid eller ammer. Tværtimod skal den gravide og ammende mor spise varieret for at præsentere fosteret eller det lille barn for mange forskellige fødevarer for at forebygge allergier,« siger rådgivningschef i Astma-Allergi Danmark, Betina Hjorth.

Hun understreger, at jordnøddeallergi kan være en af de alvorlige allergier, så det er ikke nogen god idé at gå uden om jordnødder, hvis man ellers kan tåle dem.

Se, hvad vi ellers skriver om: #allergi, #graviditet og #forældre