is

Hjemmelavet is, sådan!

Der skal kun æg, sukker, fløde og måske lidt jordbær eller anden god smag til den skønneste is efter eget design. Ventetiden, mens fryseren arbejder, kan være lang. Til gengæld er indsatsen i køkkenet hurtigt overstået

Tip: Hov isen blev hård

 

Lav den til milkshake ved at blende 2 skefulde is med ufortyndet saft og eventuelt lidt mælk.

Læg 2 kugler hård is i bunden af et glas, hæld den blendede is over, og pynt med bær.

Eller iskaffe: Læg 2 kugler is i bunden af et glas, og hæld stærk kaffe og måske et skvæt whisky over.

Brug 2 dl piskefløde, 2 æggeblommer og 2 spsk. sukker og fyld for eksempel bær til ca. 1 liter færdig is.

Vælg helt frisk fløde, så smager isen bedst. Undgå en ældre slat piskefløde fra køleskabet, og køb ikke fløde, der nærmer sig sidste anvendelsesdag.

Derudover skal du kun bruge æggeblommer, sukker og noget, der giver isen smag, for eksempel bær, frugtpuré, chokolade eller krydderier. Vælg pasteuriserede æggeblommer, hvis du vil slippe for at have hvider tilovers, og vælg moden frugt, der kan smages i isen. Her må bananerne gerne have brune pletter. 

Pisk æg og sukker, til sukkeret ikke længere knaser, og blandingen er lys med lidt luftbobler i.

Det tager gerne 3-4 minutter. Grundig piskning er vigtig for smagen og en luftig is, der ikke bliver stenhård. Nu skal fyldet i.

Kombiner det søde med det sprøde og syrlige eller salte. For eksempel most banan med peanuts og chokolade. Eller hindbær med knust marengs og vanilje. Kør hindbær og brombær igennem en sigte, så du slipper for kerner. Hak sprøde nødder eller chokolade, så man ikke kløjes i stykkerne. 

Fløden piskes og skal hellere piskes for lidt end for meget.

Flødeskummet skal være let og kun lige kunne hænge på riset. Så er det bedre at arbejde med og fløden bliver ikke grynet af små fedtklumper, når den blandes med de våde ingredienser. Vend fløden forsigtigt i isblandingen af æg, sukker og fyld.

Smag efter. Måske skal der lidt mere fyld til. Smag også efter, at isen før frysningen er mere sød, end den færdige is skal være. Den søde smag døves lidt af frysningen.

Fyld isen i en form. Det kan være en brødform, en springform, flere små kageformer, ispindeforme eller isvafler.

Jo mindre form, jo hurtigere nedfrysning, og jo færre krystaller risikerer du at få i den færdige is. En ispind kan fryses på 2-3 timer.

En brødform skal fryse natten over. Tag isen ud af fryseren, 20 minutter inden den skal spises. Du kan også lave isen på en ismaskine, hvis du tilsætter lidt mælk.

Læs mere om