Her skal røgalarmen hænge

For at få den optimale beskyttelse fra røgalarmen, er det vigtigt, at den hænger rigtigt. Få et par tommelfingerregler til, hvor røgalarmerne bedst hænger, hvor meget en røgalarm dækker, og hvor mange røgalarmer, du skal have.

Gode råd kan sikre dig mod alt for store skader i en brand. Vidste du, at du bør placere røgalarmen mindst 50 centimeter fra en væg?

Røgalarmer forhindrer brand

Har du ikke en røgalarm, risikerer du livet eller førligheden, hvis der går brand i dit hus eller din lejlighed. Tal over brandulykker i Danmark viser, at der i 6 ud af 7 brande, som ender med personskade, ikke har været en røgalarm i huset.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Langt fra væggen – helt op i toppen af loftet

  • Er dit hus i flere etager, skal du sørge for, at der er røgalarmer på alle etager. Køb gerne serieforbundne røgalarmer, så røgalarmerne på husets 1. sal går i gang, hvis røgalarmerne i stueetagen udløses.
  • Røgalarmer skal sidde i loftet – ikke lige på en hylde, på et skab eller hænge over en dør. Røgen søger hele tiden op, så du bliver hurtigst alarmeret, hvis røgalarmerne sidder i loftet. Samtidig kan nogle røgalarmer stoppe med at virke, hvis de ikke hænger i loftet men på en væg eller ligger på en hylde.
  • Røgalarmer har – trods alt – en begrænset rækkevidde. Hvis du vil have den bedste beskyttelse bør der ikke være mere end 10 meter mellem 2 røgalarmer.
  • Sørg for, at røgalarmerne sidder mindst 0,5 meter fra væggen, fra vinduer, udluftningsventiler og fra døre. Ellers risikerer du, at røgen siver ud af et åbent vindue, uden at du bliver advaret om branden.
  • Sæt røgalarmer op i de rum, hvor du sover. Det giver den bedste beskyttelse. Sørg for røgalarmer i soveværelset og i børnenes værelser.
  • Undgå at sætte røgalarmer op lige ved siden af køkken, badeværelse, pejs eller brændeovn, da stegeos, vanddamp og røg herfra kan sætte alarmen i gang.
  • Hvis du har loft til kip eller en hems, skal røgalarmen placeres på loftets højeste punkt, da røgen stiger til vejrs og samler sig under loftet.
  • I bryggers eller fyrrum er en røgalarm normalt ikke nødvendig, med mindre man har en fast forbrændingsovn, der fyrer med træ og lignende. I sådanne tilfælde er alarmen en fordel.

Kilde: Mads Jakobsen, Beredskabsforbundet

Læs mere om