Her er de mest almindelige autoimmune sygdomme og deres symptomer

Over 300.000 danskere lider af en autoimmun sygdom, hvor kroppen er selvdestruktiv og ødelægger sit eget væv. Forskerne ved stadigvæk ikke præcis, hvorfor immunsystemet angriber kroppen. Se her en liste over de mest almindelige autoimmune sygdomme og deres symptomer.
skelet der viser forskellige slags kroppe

Der findes omkring 80 forskellige autoimmune sygdomme, der har navne som lupus erythematosus, psoriasis samt Crohns og Sjögrens sygdom.

Autoimmune sygdomme rammer mange danskere

Når immunforsvaret angriber kroppens sunde væv og celler, kan der opstå såkaldte autoimmune sygdomme. 200.000 danskere har haft hospitalskontakt på grund af en autoimmun sygdom, viser et studie fra Center for Registerforskning. Men langt flere danskere lider af en eller flere autoimmune sygdomme. Lars Fugger, som er professor og overlæge i klinisk immunologi, skønner, at det reelle antal patienter er et sted mellem 300.000 og 400.000 danskere.

165.000 danskere lider af psoriasis

Psoriasis er en betændelsestilstand i huden, hvor patienten får skældannelse på kroppen. Næsten 3 procent af alle danskere får på et tidspunkt psoriasis. Sygdommen er udbredt arvelig. Man kan få psoriasis alle steder på kroppen. Nogle får bare en lille skællet plet på armen, mens andre får voldsomme udbrud, der dækker store dele af kroppen, og som kræver længere hospitalsophold. Psoriasis rammer typisk albuer, knæ, negle, ansigt, hårbund, baller og håndflader.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

75.000 danskere har Hashimoto - lavt stofskifte

Ved Hashimotos sygdom invaderer hvide blodlegemer skjoldbruskkirtlen, hvilket medfører en betændelsestilstand. Kroppen danner samtidig antistoffer, der helt eller delvis ødelægger skjoldbruskkirtlen. Patienten udvikler ofte lavt stofskifte. Symptomer: træthed, vægtstigning, dårlig appetit, tør og sart hud eller hårtab.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

65.000 danskere lider af kronisk inflammatorisk tarmsygdom

Kronisk inflammatorisk tarmsygdom er en samlet betegnelse for de 2 autoimmune tarmsygdomme Crohns sygdom og Ulcerative colitis, der begge er en betændelsestilstand i tarmen. Sygdommene viser sig ved, at tyktarmens slimhinde får sårdannelser med blødninger. Denne betændelse i tarmslimhinden kan også give kraftige smerter, afføringstrang, diarré mange gange dagligt og blod i afføringen samt slim og pus.

35.000 danskere lider af leddegigt

Leddegigt skyldes betændelse i leddene. Sygdommen giver hævelser, smerte og nedsat bevægelighed i leddene. Man ved ikke, hvorfor folk får leddegigt. Men forskere mener, at det delvist er arveligt betinget, og at rygning har en vis fremkaldende effekt på sygdommen.

32.000 danskere lider af insulinkrævende sukkersyge

Sukkersyge, også kaldet diabetes, er en tilstand med kronisk forhøjet sukkerindhold i blodet. Sygdommen skyldes en betændelsestilstand i bugspytkirtlen. Type 1-diabetes rammer typisk børn og yngre personer, men sygdommen optræder i alle aldersklasser. Man ved ikke, hvorfor folk udvikler insulinkrævende sukkersyge, men sygdommen skyldes en autoimmun reaktion, der får insulinproduktionen til at stoppe. Type 1-diabetes skal altid behandles med insulin.

13.500 danskere lider af multipel sclerose

Sclerose er en sygdom, der angriber centralnervesystemet, dvs. synsnerverne, hjernen og rygmarven. Sclerose er betændelse i centralnervesystemet. Sygdommen viser sig i form af attakker, som er sygdomsangreb, hvor man oplever symptomer som f.eks. føleforstyrrelser, synsproblemer, lammelser eller hukommelses- og koncentrationsbesvær. Der opstår betændelse omkring nervetrådene og med tiden efterfølgende ar, så meddelelser fra hjernen til forskellige dele af kroppen kun dårligt eller slet ikke når frem.

10.000 danskere lider af autoimmun Graves - højt stofskifte

Graves er betændelse i skjoldbruskkirtlen, der giver for højt stofskifte. Halvdelen af patienterne bliver raske efter to års medicinbehandling. Symptomer: hurtig hjerterytme, rysten på hænderne, muskelsmerter, vægttab trods øget appetit, koncentrationsbesvær, træthed, søvnproblemer og øjensymptomer i let eller svær grad.

Samvirke har udarbejdet listen på baggrund af tal fundet via de forskellige sygdommes foreninger og med hjælp fra Lars Fugger, professor og overlæge i klinisk immunologi på Oxford Universitet og Allan Carlé, overlæge i endokrinologi, ph.d., Aalborg Universitetshospital 

Læs mere om