Grunddej - sådan bager du et lækkert og luftigt brød

Har du gær, mel og salt i huset og vand fra hanen, kan du altid bage et dejligt, duftende og sprødt brød. Der er bare nogle enkle spilleregler, du skal følge. Dejen kræver en nat eller mindst 8 timer i køleskabet. Den gode smag kommer af tid og lave temperaturer.

Ingredienser:
1/2 l vand
10 g gær
650 g godt hvedemel
12 g salt
Ca. 1 dl majsgryn
Solsikkefrø eller græskarkerner

Fremgangsmåde:
Hæld vandet i en skål, og opløs gæren heri. Tilsæt melet, og lad dejen hvile ca. 15 min. Rør salt i, og ælt dejen i ca. 10 min enten med en ske eller på en røremaskine. Kom dejen i en beholder, der er smurt med olie og har tætsluttende låg. Husk, der skal være plads til, at dejen skal hæve. Sæt dejen i køleskab i 12-48 timer. Tag dejen ud, og lad den stå på køkkenbordet i ca. 1 time. Tænd ovnen på 235 grader, 220 grader, hvis det er varnluft. Form dejen til et brød. Drys bordet med kerner, og vend dejen ud herpå. Fold forsigtigt siderne af dejen ind mod midten, så dejen strammes, og vend til slut brødet om, så samlingen sidder på undersiden. Lad brødet efterhæve på en bageplade beklædt med bagepapir i ca. 20 min.

Bag brødet i ca. 40 min., til det er lysebrunt. Brødet får en bedre skorpe og hævning, hvis du sprayer med vand 3-4 gange i løbet af de første 10 min. Bagetid.

Se, hvad vi ellers skriver om: #brød, #bagetips og #bagning