Grøntsager med grønne blade dæmper blodtrykket

Spis rucola, spinat, salat, radise, rødbede og kinakål, som indeholder meget nitrat, hvis du vil sænke dit blodtryk. Nitrat bliver til nitrit, når det møder mundens spyt, og nitrit bliver senere til nitrogenoxid, der får blodkarrene til at udvide sig. Vegetarerne får mest nitrat.

Hjertemedicinen nitroglycerin virker på samme måde som grøntsagers nitrat, der bliver til nitrit i kroppen.

Babyer tåler ikke nitrat

Forældre med små børn op til et år advares også mod nitrat, fordi det omdannes til nitrit i munden. Nitrit i store mængder giver opkastning og blåfarvning af huden. Det sker, fordi nitrit reagerer med blodets hæmoglobin, så det ikke kan binde og transportere ilt rundt i kroppen. Børnene skal være over seks måneder, før de må spise spinat, rødbede, fennikel og selleri og de andre mest nitratholdige grøntsager, og forældrene skal holde igen med at give dem til deres børn, indtil børnene er et år. 

Hold igen med kødpålæg med nitrit

Nitrogenoxid, der får blodkarrene til at udvide sig, dannes også i kød, der saltes med nitrit, men det er ikke fra kød, vi skal hente den karudvidende virkning. Det virker ikke som i grøntsagerne, fordi nitrogenoxid fra kød er bundet til et protein, der findes i dyrets muskler.

Kræftens Bekæmpelse og Fødevarestyrelsen råder til at holde igen med kødpålæg, der ofte er røget, speget og saltet meget og tilsat nitrit, som klassificerer det i den højeste kategori, når man ser på sammenhængen med tarmkræft. 

Nitrit kan danne kræftfremkaldende nitrosaminer i kødet. Derfor har vi i Danmark lave grænser for anvendelse af nitrit i bacon, pølser, skinke og kødpålæg. I Danmark må der tilsættes 60 mg nitrit per kg kød mod de 150 mg nitrit per kg kød, som de fælleseuropæiske regler tillader. Omdannelse til de kræftfremkaldende nitrosaminer kan minimeres ved tilsætning af ascorbinsyre som antioxidant. Derfor stiller Coop krav om tilsætning af ascorbinsyre sammen med nitrit i alle kødprodukter.

Se, hvad vi ellers skriver om: #sundhed, #grøntsager, #tilsætningsstoffer, #kolesterol og #hjertet