Giv dine børn gode tv-vaner

Tv på blandt andet tablet kan være rigtig godt til leg og gode samtaler og kan give de mindre størrelser et sundt forhold til medier. Medieforsker Stine Liv Johansen og Samvirke kommer med nogle bud på, hvordan dit barn får gode tv-vaner.

Sæt dig ind i, hvad dine børn ser i tv. Det er en rigtig god måde at fange barnets interesser på og giver grobund for mange gode samtaler og lege.

Tv er ikke, hvad det var engang

Udbuddet af tv er i dag meget anderledes, end da mor og far var børn. Tv, spil og legetøj hænger oftere sammen end før, og meget internationalt tv er skabt for at tjene penge. Det forklarer Stine Liv Johansen, der er medieforsker, ph.d., ved Aarhus Universitet og har beskæftiget sig med børns medieforbrug i over 15 år. 

»Udbuddet af tv-indhold er steget markant, både på tv-kanalerne såsom DR's Ramasjang og Ultra og på for eksempel Netflix og YouTube. Derfor er det mere end nogensinde nødvendigt, at man hjælper sit barn med at vælge,« siger hun.

Hvad er godt og dårligt tv?

Det kan være svært at vurdere, hvad der er godt og dårligt tv. Men en hovedregel er, at godt tv er fyldt med gode historier, som inspirerer til mange snakke og lege. 

»Det er det, som rækker ud over sig selv, som man kan tale videre om, lege med, blive optaget af, i stedet for det, der flyder forbi. Hvis dit barn bliver helt vildt optaget af det program eller at spille et spil – så er det jo godt her og nu,« siger hun.

Brug tv som afsæt til at tale videre

Er dit barn for eksempel glad for et program om dinosaurer, så brug det program som udgangspunkt til at lege en leg om dinosaurer eller læse en bog om det forhistoriske dyr, uddyber Stine Liv Johansen.

Hvad eller hvor meget?

Sæt rammerne for, hvilken slags tv børnene må se – og hvor meget. Tv på for eksempel iPad giver et stort udbud, så det er også vigtigt at sætte sig ind i, hvad ens børn må se – i stedet for kun at tænke på, hvor mange timers tv lille Ida må se om dagen.

»Hvornår det bliver for meget, er forskelligt fra barn til barn. Hvis et barn har en aktiv livsstil med motion og gode legekammerater, er der også plads til tv eller andre medieaktiviteter. Så man skal se på sit barn og sørge for, at der er en god balance,« siger Stine Liv Johansen.

Tv er okay som babysitter i små mængder

Hvis du har travlt efter at have hentet børnene i dagsinstitution eller skole, så er det okay at sætte børnene ned foran tv’et. Bare det foregår i små mængder – som en halv time eller 3 kvarter. 

Husk dog, at det tv, de ser, mens du for eksempel laver mad, også stadig kan fungere som afsæt til at tale videre ved middagsbordet.

Sæt dig ind i det, dine børn ser

»Interesser dig for det, dit barn eller dine børn ser i tv. Ikke for at kontrollere, men fordi det er et godt udgangspunkt for at tale med sit barn om mange ting og lege. Og for de lege, børnene har med andre børn. Der er tv, spil, bøger og museumsbesøg ikke forskellige for hinanden – det kan alt sammen give god inspiration,« siger hun.

Sund dialog, når børnene bliver større

Hvis man har vænnet børnene til, at det er naturligt at tale om det, der sker i medierne – og har vist en reel interesse for det – så vil det være meget lettere at tale om medier, når børnene bliver teenagere, og medierne pludselig bliver anderledes. 

»Man kigger altså som forælder ikke over skulderen, men viser en reel interesse,« siger Stine Liv Johansen.

Se, hvad vi ellers skriver om: #tv, #børn, #opdragelse og #vaner