Giftstof i hjernen gør os trætte

I løbet af dagen ophobes et giftstof i hjernen, der først forsvinder, når vi sover.

Gift gør os trætte

Efterhånden som dagen går på held, begynder vi at føle os trætte. Øjenlågene bliver tunge, og søvnen presser sig på. Det skyldes en ophobning af signalstoffer i hjernen, hvoraf et af de vigtigste er giftstoffet adenosin.

Når vi er vågne, øges mængden af adenosin løbende, indtil koncentrationen er så høj, at søvn er uundgåelig.

Ingen søvn giver giftstoffer i hjernen

En god nattesøvn nulstiller niveauet af adenosin, så vi er friske og klar til en ny dag. Får vi derimod ikke sovet tilstrækkeligt, vil der være en øget mængde af giftstoffet i vores hjerne, og vi vil derfor hurtigere føle os trætte og uoplagte, forklarer overlæge, dr. med Poul Jennum, der er forskningslektor ved Dansk Center for Søvnmedicin.

Han understreger, at der også er andre systemer i hjernen, der er involveret. Blandt andet hypokretin, der er med til at regulere de mekanismer, der tænder og slukker for vores søvn, og altså er med til at bestemme, hvornår vi skal vågne og hvornår vi skal sove. 

Kaffe får dig til at føle dig frisk

En god nats søvn har stor betydning for vores helbred og velbefindende. Kommer vi for sent i seng en nat eller to, så udlignes den manglende søvn hos raske mennesker så snart vi får tilstrækkelig med dyb søvn. Og skulle du føle dig træt hen på eftermiddagen, så er der faktisk hjælp at hente, uden at du behøver at sove.

»Der findes et effektivt stof, der modvirker adenosin, og det er kaffe. Så en god kop kaffe kan – om ikke andet så for en kort periode – få os til at føle os mere friske, « forklarer Poul Jennum.

Se, hvad vi ellers skriver om: #bivirkninger, #søvn og #hjernen