Gavner opvarmet modermælk?

Da det er svært at måle temperaturen i en mikrobølgeovn, anbefales det at opvarme modermælk ved nedsænkning af sutteflaske i varmt vand.
?

I december-udgaven af Samvirke nævner i, at nedfrosset modermælk ikke må genopvarmes i mikrobølgeovnen, da immunstofferne i den forbindelse ændres.

Fra min søn var en uge gammel, og til han var 4 måneder gammel, fik han udelukkende min modermælk på flaske, opvarmet i mikroovn. Det var nedkølet i køleskab og ikke nedfrosset.

Efter de 4 måneder fik han overskydende nedfrosset modermælk mellem skemåltiderne, også opvarmet i mikroovn.

Hvad gør genopvarmningen af modermælken ved mælken? Hvilken ernærings-og sundhedsmæssig konsekvens det kan have for min søn, at vi har genopvarmet min modermælk i mikrobølgeovnen?

Lotte Kejser, Århus

Svar fra Leif Skibsted

Modermælk nedfrosset eller opbevaret i køleskab bør ikke opvarmes væsentligt over legemstemperatur (37 grader), da immunoglobulinerne ødelægges (denatureres) gradvis og helt ved temperaturer over 60 grader.

Effekten af opvarmning er uafhængig af opvarmningsmetode og afhænger kun af temperaturen, men da det er svært at kontrollere temperaturen i en mikrobølgeovn med stor risiko for lokal overophedning, anbefales opvarmning ved nedsænkning af sutteflaske i varmt vand. Immunoglobuliner omdannes dog ikke til skadelige stoffer, men mister deres evne til at opbygge og understøtte barnets immunforsvar mod infektioner.

Leif Skibsted er professor i fødevarekemi ved Institut for Fødevarevidenskab ved Københavns Universitet.

Se, hvad vi ellers skriver om: #børn, #ernæring, #graviditet og #mikrobølgeovn